Lobsterizmus 101

Friss kommentek

Elégedetlenebbek vagyunk, mint kéne?

2011. 03. 03.

 

 

 

Feltételezik, hogy:

  • Az infláció és a munkanélküliség okozza a nyomorultságot
  • Azaz csak gazdasági értelemben vett nehézséggel számolnak
  • Hogy a szubjektív elégedettség-érzés valahogy összehasonlítható

Pedig az utóbbihoz legalább az kéne, hogy ugyanaz az egyén több országban is éljen.

Szóval sok itt a feltételezés, de az a Lobster szubjektív érzetével is egybeesik, hogy káeurópa valahogy indokolatlanul sokat panaszkodik.

Ez kulturális dolog?

Érdekelne, mi jöhet szóba még.

25 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://oriblog.blog.hu/api/trackback/id/tr122706772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tory_t · http://toryttopreng.blog.hu 2011.03.03. 20:31:03

Akkor jól értem, hogy szerinted nem arról van itt szó, hogy amíg mi a soha-meg-nem-elégedés himnuszához tartjuk magunkat, azaz mindig jobbra és jobbra törekszünk, addig a lusta nyugat-európaiak a fene nagy elégedettségükben csak ülnek a babérjaikon?

Amúgy a grafikon jópofa, de ennek inkább úgy lenne értelme, ha országon belül és tízéves átlag helyett historikusan mutatná a két értéket, akkor lehetne látni, hogy korrelálnak-e egyáltalán. Mert így tényleg lehetnek kulturális meg nyelvi dolgok - például mást értenek elégedettség alatt egyik helyen, mint a másikon -, amik miatt az országok közötti elégedettség inkommenzurábilis lesz. Vagy ha összehasonlítani akarunk, akkor legyen historikus és országok közötti, de egy időtengely mindenképp kell. :)

Tanulságos lenne egy olyan elemzés is, hogy az egyes országokban a politikai preferencia mennyire függ össze a személyes elégedettséggel (ellenzéki szavazó elégedetlen, kormánypárti elégedett). Ahol túl nagy a korreláció, oda nem szívesen költöznék. A baj az, hogy ebben szerintem legalább dobogósok vagyunk. Például melyik elkötelezett fidesz-szavazó merte volna elégedettnek vallani magát a rosszabbul élünk, mint négy éve kampány alatt? Vagy Észak-Koreában, ahol gondolom nem sokan vallják magukat ellenzékinek ki mondaná azt, hogy elégedetlen?

Persze mindez részletkérdés, a legfontosabb az, hogy végre leírhattam valahol az egyik kedvenc magyar szavamat, az inkommenzurábilist.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.03.03. 21:58:18

@tory_t:
Eddig csak sejtettem, de most bizonyítva látom azt a tételemet, mely szerint te lenyelted az idegen szavak szótárát. :)) Mindenestre örültem, hogy a grafikon ürügyén kiélhetted eme elnyomott késztetésedet :D

Amúgy szerintem sem mond sokat a felirat, csak előítéleteket erősít meg.

Az előítéletekkel és általánosításokkal kapcsolatban pedig rettenetesen rossz véleményem van - leginkább azért, mert a személyemre és tényszerű körülményeimre, származásomra, etc. vonatkozó általánosítások kivétel nélkül negatívak. Így a legtöbb, amit elérhetek, hogy emberek lelkesen megdícsérnek, hogy nem is vagyok olyan (...), mint a magamfajták szoktak lenni. Néha úgy érzem magam, mint egy csimpánz, ami megtanult késsel-villával enni. Ráadásul időnként olyanok dicsérnek meg, akik maguk ugyan nem csimpánzok, de kézzel tömik a fejükbe a banánt. Megtehetik, mert róluk az az általános vélekedés, hogy ők tudnak késsel-villával enni.

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2011.03.03. 23:00:27

Szerintem ez egy jó összehasonlítás, bár a misery indexszel nekem az a bajom, hogy az infláció és a munkanélküliség nem egyforma mértékben rontja - ha egyáltalán rontja - az emberek hangulatát. A munkanélküliség pl.specifikusan azt szokta zavarni, akinek nincs munkája - a többieket esetleg éppen elégedettséggel tölti el, hogy nekik van. Az infláció mindenkit érint, de a magyar nép ebben is kitesz magáért, hiszen az kb. minden felmérésben kijön, hogy a vélelmezett infláció minimum duplája a KSH által mért értéknek. Szóval nálunk a misery index 100 % foglalkoztatottság és defláció mellett is pozitív tartományban lenne....

Japán helyzete érdekes, hiszen az tény, hogy ők is elégedetlen népnek számítanak, magas öngyilkossági aránnyal, ugyanakkor a misery náluk az inflációból tuti nem jöhet, bár a munkanélküliséget biztos rosszul élik meg. Viszont nekem Japán nagyon bejött, én attól estem a misery mélyére, amikor vissza kellett térni az európai szolgáltatási színvonalhoz, kezdve az Air France gép unottan goromba utaskísérőivel.

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2011.03.03. 23:01:52

@tory_t: "az egyes országokban a politikai preferencia mennyire függ össze a személyes elégedettséggel (ellenzéki szavazó elégedetlen, kormánypárti elégedett). Ahol túl nagy a korreláció, oda nem szívesen költöznék."

Emigráció?

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2011.03.03. 23:03:01

@King Size Lobster: "Az előítéletekkel és általánosításokkal kapcsolatban pedig rettenetesen rossz véleményem van - leginkább azért, mert a személyemre és tényszerű körülményeimre, származásomra, etc. vonatkozó általánosítások kivétel nélkül negatívak. Így a legtöbb, amit elérhetek, hogy emberek lelkesen megdícsérnek, hogy nem is vagyok olyan (...), mint a magamfajták szoktak lenni. Néha úgy érzem magam, mint egy csimpánz, ami megtanult késsel-villával enni. Ráadásul időnként olyanok dicsérnek meg, akik maguk ugyan nem csimpánzok, de kézzel tömik a fejükbe a banánt. Megtehetik, mert róluk az az általános vélekedés, hogy ők tudnak késsel-villával enni. "

Úristen, ezt mivel sikerült kiérdemelned????

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.03.03. 23:49:07

@zombizan:
Azért abban nem vagyok biztos, h a deflációtól bárkinek felfelé kanyarodna a szája sarka. Lehet, h pont a hunoknak igen, mert azt hinnék, h most kifosztják a bankot, csak aztán jönne az obligát gazdasági lassulás és akkor mindenki hirtelen a rosszabbik végén találná magát a munkanélküliségi hímtagnak.

Amúgy meg nekem úgy tűnik, h a hír a tévében, h emelkedett a munkanélküliség legalább annyira lelombozza a munkával rendelkezőket, mintha velük történt volna - és kezdik szidni a korményt, akinek intézkedni kéne... Talán ha alapértelmezésben magunknak intéznénk a dolgainkat, örülnénk, h nekünk maradt munkánk, de olyan helyen, ahol a munka szerzett jog, az emberek a saját szerzett jogukat látják veszélyben, amikor másé elpárolog.

"ezt mivel sikerült kiérdemelned????"
ha ez megmondom, meg kell hogy öljelek :D

Amúgy javarészt csak hun voltam civilizált országokban.
Ha pl filozófiai kérdésekben vélekedsz, érdeklődve hallgatnak. Elgondolkodnak, olyanokat mondasz, amire nem olvasták még sehol a választ.
Aztán valahogy feljön, honnan jöttél, és hát az azonnal gyököt von a véleményed súlyából. Honnan is tudhatnál olyat mondnai, ami elgondolkodtat? Csak azért mondod, amit mondasz, mert felétek még nem tudják a tutit. Biztos valaki megválaszolta már a kérdést... (És megnyugszik, mert ő nem tudta.)

tory_t · http://toryttopreng.blog.hu 2011.03.04. 21:18:54

@zombizan: "Emigráció?"

Ezt az "oda nem szívesen költöznék"-et inkább csak amolyan szólás vagy kifejezés félének szántam, persze ki tudja, mit hoz a jövő? :D

@King Size Lobster: "Eddig csak sejtettem, de most bizonyítva látom azt a tételemet, mely szerint te lenyelted az idegen szavak szótárát. :)) Mindenestre örültem, hogy a grafikon ürügyén kiélhetted eme elnyomott késztetésedet :D"

Köszönöm, hogy felületet biztosítottál hozzá, de azért részben szeretném refüzálni az inkulpációt, ugyanis Q-tól Zs-ig még van hátra jó néhány lenyelni való oldal ..izé pagina (a P már megvan)! :D

Ebben az előítéletes dologban éppen az lehet a legidegesítőbb, amikor minden rossz szándék nélkül teszik. Aki rossz szándékkal teszi, az nyilván gyökér, és nem érdemes vele sokat foglalkozni, de akinek csak téves kép él a fejében valamiről, azzal csak kezdeni kell valamit, nem? Persze ezt inkább a "lelkes dicséretekre" mondom. Amit utána írsz, hogy nem veszik komolyan, amit mondasz, csak azért, mert te mondod, az már nem feltétlenül ez a kategória.

A késsel-villával evő csimpánz képéről most ez jutott eszembe:
www.facebook.com/video/video.php?v=271340355899 :D

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.03.04. 21:52:05

@tory_t:
George Costanza és a snickers... Klasszikus!

De mi az, hogy pagina? Nekem elírásnak tűnik...

Amúgy sztem Zombi kolléga úgy értette, ahogy különben én is, vagyis hogy itt már épp eléggé megosztott Hunhon is, és ahogy épp a napokban tapasztaltam, a párthűség és az elégedettség között a korreláció az egyhez közelít. Szal marad a menekülés. Valami meleg helyre kéne, sok pálmafával, esetleg pár kiwi- és olajfával, na meg persze valami vízzel is, amin jól suhan a motorcsónak :DD A Lobsterek odavannak a vízért!! Már a gondolattól is csattogtatni kezdtem az ollóimat!

Különben épp arról tárgyaltunk ma Király Rák kollégával, hogy aki mindenben egyetért egy párttal, az százas már nem lehet.
Pontosítok: ha MINDENBEN egyetért, menekülj!

tory_t · http://toryttopreng.blog.hu 2011.03.04. 22:45:21

@King Size Lobster: "De mi az, hogy pagina? Nekem elírásnak tűnik..."

Úgy, mint Pagi-Nacsa, vagy mint 'Pagina monológok'? :)

Bár már lenyeltem, ezért nem tudom ellenőrizni, de mintha oldalt jelentene.

Akkor alighanem félreértettem Zombizan kérdését.

"Különben épp arról tárgyaltunk ma Király Rák kollégával, hogy aki mindenben egyetért egy párttal, az százas már nem lehet.
Pontosítok: ha MINDENBEN egyetért, menekülj!"
Hát igen, ebben lehet valami. Hiába, ti tengeri herkentyűk bölcs éleslátással lettetek megáldva.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.03.04. 22:53:37

@tory_t:
"ti tengeri herkentyűk bölcs éleslátással lettetek megáldva."

Á, sajnos nem. Mi csak a homályt látjuk.
De azt nagyon.

Már nézegetem is a meleg országok utazási katalógusait... Egyiptomot meg Tunéziát már ki kellett dobnom, pedig még ma is osztogatta a lasztminit. Most épp izraeles képeket nézegetek, de ott van még délafrika is.

tory_t · http://toryttopreng.blog.hu 2011.03.04. 23:32:05

@King Size Lobster: "Homályban a valódi éleslátást a homály látása jelenti." - Paolo Coelho
(bocsánat)

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.03.04. 23:45:14

@tory_t:
Te nem tudod, kibe kötsz bele... Ez most fájt a Lobsternek!

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.03.04. 23:50:18

@tory_t:
"Ezért a valódi akarat nem csupán az, ami benső Vezérünktől eredően villámként átcikázik rajtunk, s bevilágítja lelkünk homályos tájait, hanem az, amit sokáig akarunk."
Müller Péter

NNNNA!

tory_t · http://toryttopreng.blog.hu 2011.03.05. 00:11:59

@King Size Lobster: Ha előbb tudom, hogy neked Müller Péter generátorod is van, meg se szólalok. :(

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.03.05. 12:24:32

@tory_t:
A Lobsterek keményen játszanak.

Not for the fainthearted...

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2011.03.09. 08:05:27

Beszállhatok?

"It [materialist dialectics] holds that external causes are the condition of change and internal causes are the basis of change, and that external causes become operative through internal causes. In a suitable temperature an egg changes into a chicken, but no temperature can change a stone into a chicken, because each has a different basis."

Mao Tse Tung (1937)

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.03.10. 11:36:13

@zombizan:
Bevallom, a Lobster két napig üveges szemekkel meredt a monitorra és a kapitulációt fontolgatta. Csápjai lebénulva (és nem mellesleg blogmotor leállva) még védekezni sem tudott a kő és a tyúk józan paraszti logikája ellen.

Aztán meggondolta magát és felveszi a kesztyűt:

"EXAMPLES OF WAGE-LABOUR: FOR THE SOCIETY, FOR PRIVATE ENTERPRISE, AND SELF-EMPLOYMENT:

First example:

(a) A worker produces ten apples for society. The society gives him one apple for his production and it fully satisfies his needs.

(b) A worker produces ten apples for society. The society gives him one apple for his production which does not satisfy his needs.

Second example:

A worker produces ten apples for another person and gets wages less than the price of one apple.

Third example:

A worker produces ten apples for himself.

The conclusion:

In the first example (a), because the worker's wages are limited to one unit which satisfies his needs, he has no incentive to increase his production. Thus, all the labour force that works for society is psychologically apathetic.

(b) The worker has no incentive even to produce because he cannot satisfy his needs from the wages. However, he continues working without any incentives because generally, like all members, he is forced to acquiesce to the working conditions of the society.

In the second example, the worker works basically to get wages and not to produce. Since his wages cannot satisfy his needs, the choices are either to look for another master to get a better price for his work, or be forced, as a matter of survival, to remain where he is.

In the third example, the self-employed alone is the one who produces eagerly and voluntarily.

In a socialist society, there is no possibility for private production to exceed the satisfaction of one's needs "

The Cute Green Book of al-Gaddafi

erdészpista 2011.03.11. 23:18:53

en.wikipedia.org/wiki/Happy_Planet_Index

Each country’s HPI value is a function of its average subjective life satisfaction, life expectancy at birth, and ecological footprint per capita.

Magyarország:

2006 120. hely, 2009 90. Elég szánalmas, de legalább fejlődtünk. :D

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.03.12. 10:48:35

@erdészpista:
Ez érdekes, mert szerintük akkor a környezetszennyezéstől és az egy-két évvel alacsonyabb átlagéletkortól leszünk boldogtalanabbak (plusz persze a szubjektív elégedettség-érzet, ami szerintem olyan, mintha szubjektív hőézretekből próbálnák összerakni a bolygó hőmérsékleti térképét).

Az ilyen listák többet mondanak a lista összeállítójáról, mint a világról. Az Economist szerint az inflációtól leszek nyomorult, az anonim Wiki-önkéntes szerint meg az öko-lábnyomtól.

Amúgy a listán az első nyugati ország nagyon-nagyon lenn van, mindegy honnan számítod nyugatinak.

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2011.03.12. 10:55:51

Kadhafit nem tudom überelni, vigaszágon azért itt egy mondás a Nagy Mester szerénységét igazolandó:

"If I was a worker and my president gave me all the things they have here in Turkmenistan, I would not only paint his picture, I would have his picture on my shoulder, or on my clothing. I'm personally against seeing my pictures and statues in the streets - but it's what the people want.”

Saparmurat Niyazov, aka Turkmenbashi

erdészpista 2011.03.12. 13:53:45

@Quadrille Lobster: Félreérted sztem, senki nem mondta, hogy ettől leszel boldog, hanem attól lesz komplexebb a lista, hogy több faktort belevesznek, nem csak a szubjektív boldogságot, és így többet mond el az adott országról (remélhetőleg). Nekem a HPI tetszik, ötletes. A nyugati országok valszeg a lábnyom miatt vannak annyira elmaradva.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.03.13. 12:24:22

@erdészpista:

Ha van időd, szemlézd meg ezt. A te személyes prosperitásodat vizsgálja, ami majdnem olyna, mint amikről itt beszélgetünk: www.myprosperity.com/

Annyi a különbség, hogy itt egyre több, mindenféle kutatásokban kimutatott prosperitás-faktort tesztelnek. Van még mit fejleszteni rajta, de tetszős az ötlet. Különösen most népszerűek, hogy a kormányok elkezdtek mindenféle mérőszámokat keresni a GDP-növekedés helyére, mert csodák csodája: arról kiderült, hogy nem jelent boldogságot! Én is kisebb sokkot kaptam, mikor megtudtam :)) Persze ehhez az kellett nekik, hogy a növekedésben vesztésre álljanak. Fene tudja, az valószínű, hogy örökké növekedni sem lehet pénzforgalom-értelemben, de ez inkább maszatolásnak tűnik nekem.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.03.13. 13:08:36

@zombizan:

Great ideology creates great times.
(Kim Jong Il)

erdészpista 2011.03.13. 14:47:28

@Quadrille Lobster: Kösz a linket, megnéztem, de nem igazán tetszik. Elég konzervatív szempontok alapján ítél, vallás, család, szomszédok stb. Érdekes módon ugyanakkor azt negatív force-nak látja, hogy a munkát fontosnak látom.

"Do you attend a religious service one or more times per week?

Do you spend at least one evening per month with neighbours?

Faith is a very personal matter, but "believing" tends to mean more happiness.

Politics is important to you, but don't allow it to stress you out."

62%-ot csináltam, ami valszeg elég jó világviszonylatban. Viszont most, hogy voltam ázsiában, arra jöttem rá, hogy nem a munkád biztossága vagy a jövedelmed nagysága és hasonló dolgoktól leszel elégedett, hanem elsősorban a többi ember hozzáállásától és a klímától függően. :) Ezért érzem magam itthon nem túl jól, még ha jól is állok a számszerűsíthető dolgokban, illetve papíron másban is. Neked mennyi lett?

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.03.13. 15:06:51

@erdészpista:
Elfelejtettem, mennyi lett, de ugyanazokat szűrtem ki, amit te is.
Elég szubjektív dolgok ezek. Engem lepontoztak, mert nem látogatok családot, pedig ez az egyik legnagyobb megkönnyebbülés az életemben. (Nem élvezet, csak a szenvedés hiánya, de akkor is...) Szerintük meg attól vagyok nyomorult. A család nem definíció szerint élvezet-forrás.

A politika szintén érdekes kérdés. Van, akit érdekel, mert lelkiismeretes és ezt kötelességének tartja, van, akinek a munkája, azokat is elküldik a francba, kérdezés nélkül.

A munka igenis lehet az, amit mindis is csinálni akartál, és a legfontosabb dolog. De ők valszeg a munka munkásmozgalmi értelmezéséből indultak ki: az, mivel pénzt szerzel, de ha tehetnéd, nem csinálnád.

A vallás tényleg kiütötte a biztosítékot, mert ha a hívő csak a hittől elégedett, akkor mulya. Ha meg attól függetlenül. akkor ugye mindegy. Nem fogadom el az érvelést, mert a hiteket többnyire pont azért találták ki, hogy lenyugtassák az egisztenciális pánikot. Ilyen erővel azt is mondhatnák, hogy ha akik szednek nyugtatók, általában nyugodtabbak.

Megkerestem a tanulmányok listáját, amit használnak és elég rövidke volt. Biztos lesz még jobb is.