Lobsterizmus 101

Friss kommentek

  • pallasmacska: azért a hozzászólásokból kiválóan látszik, ki az, aki odáig sem jut el, hogy felismerje, előre kiszabott életet él. (2019.06.08. 20:38) 40 vagyok, de élni akarok!
  • Ra: Wow... (2019.06.04. 20:56) Hogyan szoktasd le magad a tanult tehetetlenségről?
  • Hemi12: Igazad van! Az '56-os forradalmárok is baszódjanak meg! Megöltek egy csomó EMBERT!!! Akik között biztos voltak jók is! Hát nem olvasták a szótári de... (2019.03.15. 16:51) Feminizmusról picsogni férfiatlan
  • Diorella Queen: Sok igazság van a posztban,mondhatni azt is hogy az egész poszt igaz. :) (2019.02.13. 08:03) 11 ok a gyerekvállalás ellen
  • Barbara Pesti: Engem csak az zavar, ha nem dühböl, nem feszültséglevezetésböl kàromkodnak, hanem megszokásból. Az a bizonyos vazmeg mint kötöszó esete ez. Pont mer... (2019.01.08. 22:30) Káromkodás, mint hatalmi eszköz
  • Janos Giljan: Hát az a véleményem, hogy mi a feleségemmel 12 év után is szerelmesek vagyunk egymásba és a szexuális életünk is igen aktívnak tekinthető, heti 3-5 ... (2018.07.29. 22:21) 13 lecke nem monogám párkapcsolatokból

Cenzust akartok? Mondok még

2011. 02. 12.

A választójog minden nemzetközi alapelv szerint általános, EGYENLŐ, közvetlen és titkos kell hogy legyen. Tudom, hogy a hunhonon kívül eső dolgok minket elvből nem érdekelnek, mert mi úgyis jobban tudjuk, úgyhogy inkább történelmi tévedésekről éneklek ma.

Azok közül is olyanokról, amelyek a választójog egyenlőségét érintik.

Minden kormány álmodozik arról, hogy nem kéne minden hülyének, léhűtőnek és ellenérdekelt félnek választójogot adni. Az alábbi cenzusokkal próbálták őket kizárni:

Korcenzus, Nemi cenzus: Mostanra univerzálisan eljutottunk oda, hogy nagykorúak szavazhatnak, még akkor is ha csak nők.

Vallási: Bizonyos felekezet, templomba járás ugyebár biztosítja a megfelelő erkölcsöket - a rendszeres papi észosztás meg a helyes véleményt.

Ingatlantulajdonhoz kötött: Akinek nincs ingatlana, ne szavazzon. De a helyi hülyegyerekek nem ezt akarják.

Írástudatlanság: Aki nem tud írni-olvasni, nem szavazhat. (Hozzáteszem, az olvasni tudás nem akadályozza meg abban, hogy hülye véleményeket tanuljon kétes tény-értékkel rendelkező fröcsögés-portálokon.) Mondjuk ez már közelítene a kívánatos náci fideszenpé-célhoz. A kizárásra szánt célcsoportot a funkcionális analfabétizmus állítólag jobban jellemzi, mint a helyi hun alkeszeket. Állítólag.

Nemi identitás: Bizony bizony! Kiírják magukat a nemzettestből!

Rassz: Élveznétek, mi? Legalább valamiben "jobbak" vagytok.

Vagyoni cenzus: Hogyne, hogy hunhonban mindenki helyett az oligarchák szavazzanak... Addig nem, míg már csak a kormánypárti oligarchák lesznek szabadlábon. Utána talán. Előnye: egyetlen gálavacsorán minden fontosabb választóval személyesen el tud beszélgetni a vezér. Elég 10-20 ügyészségi aktát fenntartani a kézbentartásukhoz. És még a kampányfinanszírozást is megbeszélhetik. (A sok szórólap meg óriásplakát nélkül még kihagyva érezné magát a nép. Meg a hirdetőiparban érdekelt oligarchánk. A mi oligarchánk.)

Adóhátralékosok kizárása: Ehhez mondjuk kell egy adóalap. Akinek az nincs, azt ezzel nem lehet szopatni, hacsak a segélyt adókötelessé nem teszik. Mondjuk röhögnék, a nyugdíjtolvaj megbízottunk hirtelen nem lenne választható.

Adócenzus: Ha ugyebár azt szeretnénk, hogy az alattvalók több adóval támogassák az Audinkat, jutalmazzuk vokssal a kívánatos magatartásformát. A voks mégiscsak olcsóbb, mint az elégedettség illúziójának egyéb tényezői. Ráadásul, ha igaz a sztereotípia, a sok léhűtő kisebbségi pont kimaradna. De ez még mindig nem a politika kívánatos célja.

A vezér sok alattvalót szeretne. Mert anélkül hiába tűz zászlót a nemzeti szemétdombjára, nincs aki dolgozzon neki. Nincs adóbevétel és nincs audi. Igaz, hogy már ennyi hunnak sincs munka hunhonban, pláne az állami szférán kívül, de alattvaló mégiscsak kell. Főleg mivel beígérték, hogy majd a fiatalabb generáció tartja el a nyugdíjasokat. (ld. feloszt-kirov)

Gyerek-cenzus (termékenységi cenzus): A gyerekek után járó extra voks olyan, mint a gyerek után járó adókedvezmény: Bújtatott szingli-adó. Azzal, hogy valakinek többet adunk, valakinek kevesebb lesz. És az már megint nem egyenlő, elvtársak. Szinte már látom, hogy a meddőségi igazolással kell sorba állni az önkorinál kivételes szavazati jogért.

Néha már sajnálom őket ahogy szinte remegve akarnak végre valami kis jól célzott kirekesztést. Akkor már inkább az adócenzust javasolnám.

De azzal meg az a baj, hogy végeredményben az állam mondja meg, kik adózzanak. Sőt, továbbmegyek, ha az állam olyan unortodox, hogy elűzi a munkaadódat, ha az adóhivatal rajta akarja leverni a bevételi célkitűzést, akkor bizony te munka nélkül maradsz - és hát akkor nem fizetsz te sem adót.

Vagyis de. Jövedéki adóban, ÁFÁ-ban, parkoló-órába, szerencsejátékra, bármire.

És maradjon a végére egy Lobster-javaslat.

Mivel Lobstert jobban izgatja, hogy ki választja inkább a biztonság (illúzióját) a szabadsággal szemben, én aszerint csapnám ketté a választókat, hogy ebben a kérdésben melyik hogyan dönt.

Ja, hogy így sem lehet? Hát nem létezik, valamiféle kvantitatív eszköz, hogy az érdemest az érdemtelentől szétválasszuk?

Nem létezik.

Ezért általános, egyenlő, közvetlen és titkos.

73 komment · 5 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://oriblog.blog.hu/api/trackback/id/tr652655628

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az új alkotmány/3.: Szavazati jog 2011.03.05. 13:17:19

Talán a szavazati jog kérdése az, amire igazából talán kár is bejegyzést vesztegetni, hiszen elvárható lenne, hogy a XXI. században mindenki számára morális posztulátum legyen, hogy nemétől, vallásától, világnézetétől, keresetétől, végzettségétől, stb....

Trackback: Cenzust akartok? Mondok még 2011.02.12. 19:19:07

A választójog minden nemzetközi alapelv szerint általános, EGYENLŐ, közvetlen és titkos kell hogy legyen. Tudom, hogy a hunhonon kívül eső dolgok minket elvből nem érdekelnek, mert mi úgyis jobban tudjuk, úgyhogy inkább történelmi tévedésekről éneklek ma.

Trackback: A demokrácia újabb alapelvét kérdőjelezik meg: az általános, titkos és egyenlő választójogot 2011.02.12. 15:51:19

Agyrém! A Kedves Vezér és az Öszödön, pardon, Siófokon alkotmányt rögtönző közvetlen vazallusai most azt találták ki, hogy plusz szavazati jogot adnak a gyermeket nevelő szülőnek. Ami kapásból azt jelenti, hogy vannak első- és másodrangú állampolgárok,...

Trackback: Két szülő, három gyerek, három szoba, négy kerék, öt szavazat? 2011.02.12. 12:14:33

Reméljük, hogy a Nagycsaládosok Országos Egyesületénél visszacsukható pezsgőt bontottak ama hír hallatán, hogy Magyarországon családi adózás után családi szavazás is lehet. Azaz a szülők a gyermekeik után is kaphatnak szavazati jogo...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Baltaarcú Apu 2011.02.12. 12:56:51

Így van ez! A kétharmad erre is felhatalmazza őket. Ezért szavaztunk rájuk! A külföldön élő magyarok választójogáért, a nyugdíjpénztári vagyon államosításáért, a médiatörvényért, az abortusz korlátozásáért, a gumióvszer betiltásáért. Benne volt a programjukban, vagy nem? Ki kúrta át jobban a nemzetet, Fletó vagy a felcsúti idióta kerti törpe?

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.02.12. 13:15:44

@Baltaarcú Apu:
Ne aggódj, ebből sem lesz semmi. Nem csak a logikába és jó ízlésbe ütközik a dolog, de egy jó adag nemzetközi egyezménybe is.
Amíg teljes önellátásra nem rendezkedünk be, mint észak-korea.

safranek 2011.02.12. 16:54:30

Hülyeség bármilyen diszkriminációval szabályozni a szvazati jogot! Ma ne szavazhassanak a nyugdíjasok, holnap a kékszeműek, aztán a Bélák....végül jön a királyság oszt senki sem szavazhat.
A szavazati jog mindenkinek jár és egyenlő mértékben, ebben nem szabad semmilyen kompromisszumot kötni! Ez a demokrácia alapja. Más kérdés, hogy tudunk-e élni vele és jó helyre tesszük-e az X-et.
Azért mert egyeseknek nem tetszik, hogy valamely csoportok nagy arányban nem oda teszik az X-et ahová Ők gondolják nem lehet elvitatni a szavazati jogukat.
Néhány, más forumon is felmerült csoport:
- nyugdíjas: ők már megdolgoztak érte
- tanulók: övék a jövő, döntsenek róla
- 8 általános alatt: ők épp oly fontosak, mint a tanár, mérnök, orvos...., mert jelentkezzen az aki magas iskolázottsággal elvégezné azt a munkát amit ők!
- adó nem fizetők:
a, csaló bűnöző: börtönbe vele, akkor nem szavazhat
b, minimálbéres: a munkadója nem fizet neki, nem tehet róla
c, segílybűl élők: nem a szavazati jog elvétele a megoldás

Egyébként lehet a szavazó bármilyen inteligens, akkor sem tud inteligenciából dönteni. A politikusok manapság nem kápráztatnak el minket komoly közgazdasági vagy egyéb jól megalapozott programokkal. Ehelyett inkább rövid, egyszerű kinyilatkoztatásokat tesznek, mint "megvédjük a nyugdíjakat". Sehol nincs benne amit ellenőrizni lehetne, meggondolni, kiszámolni, stb. Az ilyet az ember vagy elhisz, vagy nem. Ehhez nem kell inteligencia. Sőt, pont azért csinálják, hogy ne kelljen gondolkozni, hanem érzelmi döntést hozzanak. Lojális vagyok a Fideszhez, akkor nem is gondolkozok, hanem elfogadom és kész.

Ennyi.

igényes 2011.02.12. 16:59:00

A Fidesz vezetése teljesen magára maradt, de mindenben, mindehol. A külföld nem ismeri el a belföld kezdi utálni!

Megpróbálja visszacsábítani az ellenzéket az alkotmányozásba kormányoldal, ahol attól tartanak, hogy az új alaptörvényre ráragad az, hogy ez a Fidesz vagy személyesen Orbán Viktor alkotmánya. A Fidesz több kérdésben is késznek mutatkozik a kompromisszumra, és próbál szimbolikus kérdésekben is gesztusokat gyakorolni, ezzel azonban épp a kormánypártok soraiban okoz konfliktusokat. A hirtelen váltást ugyanis sértődéssel fogadták az alkotmányozásban eddig komoly szerepet játszó KDNP-ben.

klacus 2011.02.12. 17:08:02

Nagycsaládosként mondom, hogy ekkora oltári baromságot még életemben nem hallottam.

Én inkább korlátoznám a szavazati jogot. Nagyon egyszerű és logikus módon. Aki tanul, tanult dolgozik vagy dolgozott az szavazhat, még ha kínai is és nem is tud magyarul, aki nem az nem. Van erre egy fasza szervezet az a neve hogy Apeh. Biztosan meg tudná mondani, hogy ki az aki tesz vagy tett valamit, és ki az aki csak a csövön lóg.

A nyugdíjasok körében is pofonegyszerűen eldönthető, hogy valaki ledolgozott egy életet, vagy csak úgy csinál mintha valaha is csinált volna valamit. Ennyi. Ezzel ki vannak zárva az inaktívak, akiknek a szavazatai két zsák krumplival, meg a Bunyós Pityu és bandájának meghívásával meg van véve, illetve akik gyakorlatilag nem hasznosak, sosem voltak hasznosak, és eszük ágában sincs hasznot hajtani.

csababácsi 2011.02.12. 17:13:45

@Baltaarcú Apu: Nem tudom hány éves vagy és mennyire emlékszel 1998-2002-re, de ami akkor történt, azok alapján csak egy hülye hihette el a süket Fidesz-dumát.

smidgen 2011.02.12. 17:18:16

azt hiszem Fidesz megint el fogja kapálni magát 8 évre

becike4 2011.02.12. 17:38:43

@smidgen: Már elkapálta,de ki lesz helyette?

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.02.12. 17:53:51

@becike4:
Óigen.
A legrosszabb az egészben, hogy az ilyen nyíltszíni hülyeségre még nagyobb demagógiával fog válaszolni az ellenzék. A legfélelmetesebb rémálmom, hogy a szocik kimennek a segélyek megvonásának másnapján és 14. havi segéllyel kezdenek kampányolni.
Aztán véletlenül betartják...

nyugis 2011.02.12. 18:00:14

Szerintem arra számolnak, hogy a 27.000 kettős állampolgár szavazatát majd a 2014-es választáson kiegészíti a csecsmők szavazata, s ez lesz az ami kell majd a királysághoz.

azAttis 2011.02.12. 18:01:03

Egyrészt nem, az ország _nem_ szemétdomb és igen lehet pörögni, ostóbenkó baromságokat kitalálni de ettől még tény, hogy ha nincs gyerek nincs jövőd. Nem lesz nyugdíjad és nyugalmad sem. Előbb utóbb pedig te is megöregszel.

Az, hogy a kormány próbálja ösztönözni a saját eszközeivel azt, hogy több legyen a gyerek azt bizony meg kell tapsolni és örülni neki a saját érdekedben.

Szerintem nem lehet elmenni a javaslat mellett. Jelenleg minden választás alkalmával minden párt arra készít programokat, hogy mivel lehetne megemelni a nyugdíjat. Különösen mivel a szavazási hajlandóság is jóval nagyobb a nyugdíjasok körében mint más korcsoportokban ezért mondhatjuk, hogy a választásokat nagyrészt ők döntik el.

A jövőt viszont éppen a népességnek mintegy 20%-a, a fiatalkorúak jelentik akiknek érdekeit egyetlen párt sem veszi figyelembe a programjában, sem ha kormányra került mert ők nem "számítanak". Pedig igenis fontos lenne, hogy pont a fenntarthatatlan demográfiai helyzet miatt a fiatalkorúak és szüleik problémáira kellő súly essen. Gondolok itt a bölcsődék számától az iskolák minőségéig a gyermekvállalás költségeivel kapcsolatban mindenre.

Egyszerűen minél menőbbé kell tenni a gyerekvállalást. Gyakorlatilag ezért semmilyen eszköz sem drága mert csak ez teszi lehetővé a közös jövőnket.

igenember 2011.02.12. 18:06:32

hehe, jó kis poszt. Egyetértek vele.

Üzenem a Fidesznek, hogy én rájuk szavazok ha nekem is bérelnek egy S8-as Audit.

becike4 2011.02.12. 18:06:37

@King Size Lobster: Attól nem kell tartani,hogy bármelyik párt betartja amit ígér,kivéve a tömegbe lövetést,de azt nem ígérték eddig.

becike4 2011.02.12. 18:09:25

@azAttis: Aki meg felnevelt egy-két gyereket az dögöljön meg,ugye?

Teker 2011.02.12. 18:11:34

az ötlet jó, de mondjuk 6 éves kor felett a gyerek személyesen szavaz. tud írni-olvasni, dönt ahogy dönt, de a szavazófülkében senki ne képviselje. ha nem megy el szavazni, nem szavaz sem ő sem a szülei helyette.

6 év alatti gyereknél meg az elvált vagy külön élő szülők duplán szavaznak duplán. jó lesz ez, várjátok ki a végét :D

azAttis 2011.02.12. 18:14:02

@becike4: fölé ment. De szép ollózás volt.

becike4 2011.02.12. 18:15:22

@azAttis: Az a baj,hogy a saját kapunkra rugdosunk.

becike4 2011.02.12. 18:25:59

@Teker: És akkor a választási ígéretek kibővülnek:10 éves korig ingyen hullámvasút,12 évesig fagyi féláron,15 évesig kedvezményes PS3,stb.A választások után meg apu majd megmagyarázza,hogy nem kell mindent elhinni a politikus bácsiknak kisfiam.

mediacapic 2011.02.12. 18:26:05

Aki meddő ember, besetal az onkormanyzatra es azt mondja,ez bocs diszkriminacio, en 25 gyereket akartam:)

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.02.12. 18:35:01

@becike4:

"És akkor a választási ígéretek kibővülnek:10 éves korig ingyen hullámvasút,12 évesig fagyi féláron"

Te jó ég!
Nagykorú gyerekeknek nem tudjuk elmagyarázni, hogy ha valamire nincs pénz, ne fogadd el, mert úgyis neked lesz szar.

Elveszi, és nem gondol a jövőre.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.02.12. 18:43:56

@mediacapic:

"Aki meddő ember, besetal az onkormanyzatra "

Óigen, amikor a kormány már az alattvalók lába között meg szaporító szerveiben turkál a normál ügymenet részeként.

devadel 2011.02.12. 18:47:12

@azAttis: te nagyon hülye. teszerinted azért fog bárki gyereket szülni, hogy egyel több szavazata legyen?

becike4 2011.02.12. 18:51:50

@King Size Lobster: A képviselő uraknak nem tudjuk elmagyarázni,hogy valamire /világkiállításra,Tocsikra,Kulcsárra,olajgatéra,bányára,szőlőre,szarvasgombára,kormányzati negyedre,Sukoróra,négyes metróra,Hagyóra,Hunwaldra,DojcsTomira,Vegyépszerre,Strabagra,Meggyes Tomira,Kóka Janira,Felcsúti fociakadémiára,debreceni stadionra,S8-as Audira,...../elveszik,és nem gondolnak a jövőnkre.

salamander 2011.02.12. 18:53:11

@igényes:

Szinte semmiben nincs igazad.
Nem a Fidesz maradt magára hanem Magyarország magányos Európában. A magukat klubtagoknak tartó európéer "magyar" férgek, (FLETO, Lendvai Pali és Ildikó, Kovács László, sorolhatnánk) nem képviselték Magyarország érdekeit, ezért érezted azt az illúziót, hogy Magyarország nincs magára hagyatva.
(Csak figyelj Egyiptomra, ahol többet nyilatkozik Izrael és Amerika, mint az egyiptomiak...)

Aki Mubarakot éltette ezekeben a válságos órákban - szerintem Te is érzed -, azok voltak a hazaárulók.

Táskás Tóni 2011.02.12. 18:53:46

@azAttis: Az utolsó mondatodban van az igazság. Orbánéknak semmilyen eszköz sem drága és ez igaz volt az ellenzéki 8 évükre is.

Táskás Tóni 2011.02.12. 18:55:52

@salamander: Mubarakot Orbán is éltette. Nagyon jól elbeszélgettek és a bunkó focista még Mo-ot is ekézte egy kicsit fletóköntösbe öltöztetve.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.02.12. 18:57:57

@becike4:

Lehetséges, hogy mi politikai elitet, mint olyat nem engedhetünk meg magunknak?
Lehet, hoyg ez az egész saját audis réteg egy olyan luxus, amit csak nagy országok engedhetnek meg maguknak? Mint az önkori, ami nem kéne minden faluba?

rádió 2011.02.12. 18:58:16

Szoktam mondani,hogy dumálni fekve is lehet ,de az a baj,hogy ez a himpellér társaság komolyan is veszi a dumát.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.02.12. 18:58:51

@devadel:
"azért fog bárki gyereket szülni, hogy egyel több szavazata legyen?"

Na, az a gyerek sem szeretnék lenni.

nemezisazis 2011.02.12. 19:02:54

én sem adnék mindenkinek választójogot, inkább pályázatot írnék ki rá, hogy dolgozzanak ki egy bombabiztos rendszert a hülyék kiszűrésére.

gyönyörűségesen meg lehetne reformálni itt mindent. az összes pártot feloszlatnám, hasonló néven sem alakulhatnak újra. kampány nem lenne, a közszolgálati tv-n rendszeresen ismételve és a magyarország.hu-n lenne kihírdetve a pártok listája és a megalapozott, számokkal alátámasztott programjaik, mindezt szigorúan arcok és nevek nélkül.

minden egyes választás előtt vizsgázni kéne a pártok programjaiból továbbá csatolni kéne egy 3 oldalas indoklást tartalmazó esszét, aminek értelmesnek kell lennie.

bármibe lefogadnom, hogy 10000-en sem szavaznának választásonként, pedig a lehetősége mindenkinek meg lenne..
és nemcsak, hogy racionálisabb, de még olcsóbb is lenne az egész procedúra..

azAttis 2011.02.12. 19:04:14

@devadel: te kedves nagyon okos. énszerintem nem de te mégis kapisgálod valamennyire.

Az érdekképviselet a lényeg. Ha a jövő nemzedékek érdekeit _is_ képviselik már _ma_ akkor az összességében azt jelenti, hogy minden jelenlegi és később születő kiskorúnak és szüleiknek jobbak lehetnek az esélyei.

Arra, hogy a szüleik találjanak bölcsödét, legyenek/költsünk jó iskolákra, jó tanárokra vagy bármely más dologra amely érdekükben áll. Végül igen ez azt tudja _elősegíteni_, hogy könnyebben és több gyereket vállalhasson egy adott pár.

Nem gondolom azt sem, hogy ez az egyetlen lépés mindezt megvalósítaná. De jól illeszkedhetne egy lépéssorozatba amelynek ez a célja. Vagyis nem tartom egyből kidobandó ötletnek, hanem inkább olyasminek amit érdemes a saját érdekünkben végiggondolni.

rádió 2011.02.12. 19:07:31

Vigyázat a négy kerék= két bicaj!!!!!!

becike4 2011.02.12. 19:12:13

@King Size Lobster: Ne használjuk a politikai elit kifejezést,mert az kiemelkedő színvonalat feltételez,és erre a nagyképű,hazug tolvaj bagázsra/368 képviselő,és holdudvara/mindent lehet mondani,csak azt nem,hogy kiváló.

Tiko 2011.02.12. 19:13:36

Igazán fantasztikus ötlet. Így lehet a fidesz szavazóbázisát megtriplázni számokkal, Orbánnak mindjárt lenne egy pármillió szavazattal több.

Hisz anyám kapna két szavazati jogot meg a sajátját, én meg egyet meg még egyet a gyerek után.. Így mi ketten (párdon 5-en) már tudnánk is vígan szavazni a fidesz/kdnp kombóra:D

Hihetetlen...

Ennél lejjebb is tud süllyedni a fidesz???

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.02.12. 19:35:31

Amúgy az egész csak egy gumicsont, amit rághatunk, amíg a kormány kisüti az igazán komoly, nem bejelentett dolgokat.

lakohaz 2011.02.12. 19:35:47

@nemezisazis: Ez majdnem jó, de pártok sem kellenek, kizárólag függetlenek. Ezesetben nem lenne frakciófegyelem és esetleg észérvek mentén tudnának voksolni az egymástól független képviselők.

dr. médiafigyelőbété 2011.02.12. 19:39:17

@devadel:

Már elnézést, hogy közbeszólok, de egy öntudatos fityesz-fan igenis azért szül!!!
Egyébként pedig helyesen írja egy másik posztoló, hogy ez az egész hülyeség egy gumicsont, egy figyelem-elterelő színjáték.
A tuti mindig a pénteki Magyar Közlönyben van. :)

dr. médiafigyelőbété 2011.02.12. 19:43:35

@becike4:
@King Size Lobster:

És a járási önkorik még csak ezután formálódnak...na meg a többi sóhivatal.

Shinigami Daiko 2011.02.12. 20:07:36

@azAttis: és ettől lesz menő a gyerekvállalás? nanemá

NewWay 2011.02.12. 20:07:47

Az adócenzus szerintem nem lenne rossz. Hiszen aki adózik, az elvárhatja, hogy beleszólhasson abba, hogy kiknek osztják szét a pénzét.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.02.12. 20:21:58

@NewWay:
Igen azt hiszem, hogy ha a politikát a közös erőforrások elosztása felett való versengésként értelmezzük, akkor valóban az adócenzus lenne a logikus.
Bár akkor sokan előjönnének az "önhibjáján kívül nem-adófizető" kategóriájával és megint nem lenne vége a kivételek gyártásának.
Meg ugye azok is hirtelen szavazni akarnának, akik eddig le sem szarták.
És a vidéken nyomorgók lehet, hogy máshogy próbálnának érvényt szerezni az akaratuknak.

Selli69 2011.02.12. 20:22:07

@devadel: Igen. Nem olvastál még Porontyot? Néhányan azért is szülnek, hogy bekerüljenek pszichológia szakra.

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2011.02.12. 20:31:56

Ugy latszik a par Fideszesnek ilyen hamar megartott a hazilag legalisan fozott palinka.

Pretoryan 2011.02.12. 20:38:08

@King Size Lobster:
"Ne aggódj, ebből sem lesz semmi. Nem csak a logikába és jó ízlésbe ütközik a dolog, de egy jó adag nemzetközi egyezménybe is. "

Aham... mint a média törvény, a nyugdíj államosítás , meg a 98%-os elkobzás. Nemsokára a kulákok megkülönböztetése....

Anyámasszony_sanyija 2011.02.12. 20:51:27

Azt kellene csinálni, hogy csak az a párt indulhat a választáson, amelyik az OVB-nél letétbe helyezi a programját és annak 1-2 oldalas kivonatát. A programban lenne néhány kötelező pont, pl. tervezett költségvetési hiány csökkentésének mértéke, a hiány lefaragásának mikéntje, ütemterve, stb...
A választások után nyertes párt/pártok programját 4 évre ki kellene függeszteni az összes közhivatalba, hogy a szelektív memóriával rendelkező fanatikusok is szembesüljenek azzal, mennyi valósult meg a programból.

sanyix 2011.02.12. 21:10:36

gyönyörű dolog ez a gyerekes voksos dolog... ennyi erővel be is jelenthetnék hogy mostantól az ország új neve Nyugat India, hiszen az india származású megélhetési gyerekcsinálók döntenének mindenről :D

KG2000 2011.02.12. 21:13:12

Látom, ma az index bevetette a gyűlöletcunamict, egyszerre kb. 7 blogot nyomatott be ugyanabban a témában. Természetesen IGAZ, HOGY A GYEREKEKNEK PONTOSAN UGYANANNYI JOGUK VAN AZ EMBERHEZ VALÓ ÉLETHEZ, MINT BÁRMELYIK DROGOS, AGYÁT SZÉTIVÓ MSZPSNEK, VAGY ÁVHs- MSZPs munkásőrnyugdíjasnak ÉS TERMÉSZETES, HOGY EZT A JOGOT ALKOTMÁNYOSAN biztosítani kell. Azt, hogyan lehet ezt a leghatékonyabban biztosítani, az részletkérdés.

Nem mellesleg, a 18 év egy teljesen mesterséges határ. Volt, amikor magasabb volt, vannaok aolyan országok, ahol ma is magasabb.

NewWay 2011.02.12. 21:20:24

@King Size Lobster:
"Bár akkor sokan előjönnének az "önhibjáján kívül nem-adófizető" kategóriájával és megint nem lenne vége a kivételek gyártásának. "

Ez könnyen megoldható: tessék adót fizetni, és akkor lehet szavazni. Vagy, ha feketézik valaki, akkor vállalja, hogy nincs szavazata.

Jó esetben csak 6-8% munkanélküli van, őket be lehet számítani, ha előtte dolgoztak mondjuk legalább 5 évet.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.02.12. 21:25:06

@KG2000:
Géza ne kiabálj! Még felébredsz.

Senki nem bántotta a kisdedeidet.
De annak oka van, hogy próbálunk határt szabni a gyerek és a felnőtt között. A gyerek nem tehető felelőssé, nem tud jövőre tervezni.
Azt azonban az anyja-apja se teszi helyette, csak a saját (melyikük?) vakhitét szavazzák le megint.
A saját egy szavazatukat is leadhatják arra, aki reális jövőképet fest a gyereküknek. (Ezek szerint a sajátjukat meg a jelenben kifizető politikusra adják, vagy mi?)

Ha rajtam múlna amúgy, én magasan 18 fölé tenném a lécet.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.02.12. 21:36:54

@NewWay:
Az adócenzust azért sem fogják meglépni, mert akikmost új állampolgárságot kapnak, aligha lesznek adófizetők, inkább a gateway to Eurpe effektus fog érvényesülni.
Azok, akik csak az EU-s állampolgárságért kérnék, beleértve azokat, akik azonnal rohannának tovább dolgozni nyugatra a frissen szerzett útlevelükkel.

Odalenne a vélt szavazati haszon, ha ilyen csekélység miatt végül mégsem szavazhatna le a fideszre az ötmillió határontúli.

devadel 2011.02.12. 21:37:21

@azAttis: értem. tehát a hatgyerekes lumpenproletár vagy vallási fanatikus vagy cigány családfő, amikor elmegy szavazni mingyá hétszer, majd jól végiggondolja a jövő nemzedékhez kapcsolódó érdekeket, pro és kontra, és ennek megfelelően fog szavazni. értem.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.02.12. 21:41:52

@devadel: Én azt nem értem, hoyg ezek nem is feltételezik, hogy az emberek már most a jövőt szem előtt tartva szavaznának.

devadel 2011.02.12. 21:47:05

@King Size Lobster: feltételezik, de pont hogy nem szeretik. ezért akarnak az agyatlan rétegekre támaszkodni (sokgyerekes vallási fanatikusok, pl.)

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.02.12. 21:52:24

@boccs:
Nem fáradok.
Csak mivel legalább annyira vagyok toleráns mint te, ezt most kimoderálom.

Szlalom 2011.02.12. 22:18:27

@King Size Lobster: Azt feltételezik hogy nem a megfelelő jövőt szem előtt tartva szavaznak. A megfelelő jövő az amiben a fidesz és csak a fidesz van. Semmi más nincs. És akkor majd elkezdhetik végre a reformokat.

anton.chigurh 2011.02.12. 22:56:29

@King Size Lobster: egy gyerektelen nyugdíjastól nem is lehet mást elvárni, mint hogy arra szavazzon, hogy minél magasabb nyugdíja legyen és minél jobb egészségügy, hisz őt már csak ez érinti - arra pedig magasról tesz, hogy ebbe belegebed-e az ország, hiszen az már nem az ő problémája lesz. 2002-ben nyerni lehetett 13. havi nyugdíjjal és 50.000 forint egyszeri kifizetéssel - még most sem álltunk talpra, viszont 8 év alatt az akkori nyugdíjasok fele már meghalt, azaz ők már nem viselik a döntésük felelősségét. 2006-ban már a 14. havi nyugdíj is kampánytéma volt.

bigthereal 2011.02.13. 01:16:20

bazmeg, ilyen posztokat...

a főoldalon, csak fidesz-fikázó posztok kaptak helyet...

kezd belelendülni a zindex

Ezt elkúrtad Gonosz Törpe 2011.02.13. 05:41:22

Már beszart a NEMZETI SZAR FIDESZ banda. Érzik,(talán már tudják is) hogy egyharmad támogatottságuk nincs már most sem és 2014 re kellene valahonnan voksokat " lopni". Ezért ez az "agyament" rohadék ötlet (a Révész Máriusztól akit sajnos nem sikerült agyonverni, mert szar van az agya helyén!!!!!)
Valamit a nagy határon túli seggnyalás is ( állampolgárság, meg szavazati jog),.... a " hálás" szavazatokért megy...
KI ÁLLÍTJA MEG EZT A NEMZETI SZART, HOGY NE MERÜLJÜNK BELE!!!!?????????? EMBEREK TANULJATOK EGYIPTOMTÓL!!!!!!!

gpetersz 2011.02.13. 07:11:15

Úgy látszik, nézem itt az összes cenzust ostorozó blogot, hogy az önpusztítás teljes mértékig áthatja a tudatotokat.

Senki nem fogja fel ennek a gyerektelen társadalomnak a halálra ítéltségét. Senki nem fogja fel? Senki nem látja, hogy cirka 50-100 éven belül befuccsol az egész? Szépen sorban: egészségügy, nyugdíjrendszer és végül az egyszeri társadalmi funkciók is (rendőrség, tűzoltóság, tömegközlekedés stb. minden amit a modern társadalom nyújt), mivel nem lesz aki művelje, fenntartsa, fejlessze. Az emberi önzés határtalan lett, mindenki a "nade mire csináljak gyereket" emlegeti, lemondani semmiről nem tud emiatt. Az ország meg rohadjon meg. Nagyszüleink mire csináltak 7-8-9 gyereket? Na persze az életszínvonal nem volt magas, fejtől lábig aludtak egy ágyban, de a gyerekek felnőttek. Mikor van ma ilyen?
Már 20 év múlva éhen döglenek a nyugdíjasok, vagy emigrál mindenki akit agyonnyom a járulék.

Lehet barmolni a Fideszt, tettem én is eleget ezen bloggokon, de VALAMIT tenni kell. Valahogy premizálni kell azt aki gyereket vállal a sok gyereket nem vállalóval SZEMBEN. És itt most nem kell a rossz szöveg, hogy "nade akinek nem lehet..." 1. ezeknek a száma relatíve alacsony azokhoz képest akiknek lehetne, de xarnak rá 2. akinek nem lehet, az is több erőforrást költ magára, mint a gyerekes, aki a gyerekre és így a társadalom jövőjére költi. Gyakorlati példám is van: a nejem egyik (egyébként számunkra is nagyon kedves) kolléganőjének (most már olyan 45-50 közötti a hölgy, így a kor miatt már nincs próbálkozás) nem lehetett gyermeke, pedig mindent megtett és nagyon szeretett volna. Ez eddig egy helyzet. Viszont így minden évben volt rá forrás, hogy 2-3 alkalommal nyaraljanak a férjével itt, vagy ott, vagy amott. Egy hosszú wellness hétvége stb. Nincs ezzel gond, hiszen van egy olyan teher ami önmagában tragikus, nade a vége mégis az, hogy a "köz érdekében" elköltött erőforrás helyett egy "saját maga" érdekében elköltött erőforrás van. (erőforrás: pénz, érzelem, mentális odafigyelés stb. amit a gyerek ezerrel szív le)

Szóval érdemes lenne a gyerektelenség problémáján is vitatkozni egy kicsit...

igényes 2011.02.13. 07:37:32

Nagyon egyszerű a siker titka!

Munkahely kell az embereknek és megtakarítás, ekkor lehet családot alapítani, ekkor lehet nyugodt körülmények között élni, gyermeket nevelni, fejlődni. Miért olyan nehéz ezt megérteni. A kormány ezt nem teszi, nem ismeri fel, csak a saját gazdagodásuk érdekli őket, de ez mulandó.

Mind1 2011.02.13. 08:04:56

@King Size Lobster: milyen ellenzék???

Észak-Korából importáljuk majd? Nincs egy "zember", aki mögé oda lehetne állni. :((((

Mind1 2011.02.13. 08:08:15

@bigthereal: és csak a legnagyobb f@szságokra ugranak:)
Pedig téma volna még bőven....

igényes 2011.02.13. 08:17:42

Orbán teljesen negligált személy ma a külföld szemében. Nem borzasztó, hogy soros elnökként semmi nyilatkozata nincs az egyiptomi helyzettel kapcsolatban?

Mondhatta-e neki Merkel, Győzike, majd én beszélek, meg a felkészültek, te pedig kínálgasd a szar borodat Gödöllőn. Buta gyerek mit akartál megkérdezésem nélkül Egyiptomban. Nem vetted le a lapot, hogy mi nem utazgatunk oda. Nem vetted a lapot, hogy Obama tartott egy beszédet, amikor Egyiptomban járt legutóbb. Miért kellett elküldened a titkosszolgálati szakembereket Viktorocska?

Viktorocska a Terror elhárítási Központ, amit létrehoztál szart sem ér! Egy taxi soför is belátja, hogy nem tudná irányítani, marad is a volánnál. Hajdú a gépkocsivezetőd arra lett kiképezve, hogy téged cipeljen, ha ittas vagy. VW Van, vagy talicska egyre megy.

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2011.02.13. 10:13:01

Vegyük vissza a "nagy " felhatalmazást a törpediktátortól!
Remek ötletelés folyik a kormánypártok körében arról, hogyan lehetne biztosítani a következő választáson ismét a kétharmadot. Igazán okosan hangzik az, hogy a határokon túl élő állampolgárok kapjanak szavazati jogot. Biztosan hálásak lesznek ezért annak, akitől kapták. A magyar követségek előtt felsorakozó szavazni vágyók pedig emlékeztetik majd a más nemzeteket: él a magyar, áll Buda még. Még zseniálisabb a gyerekek után adandó plusz voks gondolata. Igy a fiatalabb népesség versenyben fog gyermekeket nemzeni, növekszik a népesség, s kiderül, vajon a magyar jobboldal, vagy a baloldal tökösebb. Az is nyereség, hogy sorban állnak majd a nevelőotthonoknál az örökbe fogadandó gyerekekért. Úgy viszik a cigánysrácokat, mint a cukrot.

De mindez nem elég. A gazdaságilag nehéz évek megkövetelik azt, hogy a kormányzat még elővigyázatosabb legyen, s megakadályozza, hogy a szőnyeget valamilyen kósza ellenerő kihúzza a lába alól. További lépésekre van szükség. A legegyszerűbb a korhatár meghatározása. A közvéleménykutatók szerint közel egymillió Fidesz-szavazó elpárolgott - nagy többségük a 60 év fölötti korosztályból. Egészen világos: 60 év fölött ne lehessen szavazni. Sőt, a hirdető cégek már bevezették, hogy a kereskedelmi tévéknél csak a 18-49 év közötti korosztályt veszik tekintetbe a nézettség meghatározásakor. Tehát ennek mintájára csak a 18 és 49 év közötti népesség szavazhasson. Ez azonban még mindig nagyon necces. A Kossuth téri tüntetéseken túl sok a fiatal. Szükség van egy kis pontosításra. Egy olyan országban, amely alkotmányának preambulumába beveszi (majd) a kereszténységet, elvárható, hogy a szavazásra méltó korosztály gyakorolja is ezt a hitet. Tehát a 18 és 49 év közötti szavazóképes polgárok saját felekezetük templomában regisztráltathatják magukat szavazóként. Kivéve persze a buddhistákat, a muzulmánokat, a zsidókat, a természeti vallások híveit és az istenteleneket, akikről (sajnos) semmit sem mond (majd) a preambulum. Az ő számukra (végtelen sajnálatunkra) nincs regisztráció.

gyilkos fűegér 2011.02.13. 10:24:10

@KG2000: "Természetesen IGAZ, HOGY A GYEREKEKNEK PONTOSAN UGYANANNYI JOGUK VAN AZ EMBERHEZ VALÓ ÉLETHEZ, MINT BÁRMELYIK DROGOS, AGYÁT SZÉTIVÓ MSZPSNEK, VAGY ÁVHs- MSZPs munkásőrnyugdíjasnak ÉS TERMÉSZETES, HOGY EZT A JOGOT ALKOTMÁNYOSAN biztosítani kell."

Így igaz, Fideszes sosem iszik.

gyilkos fűegér 2011.02.13. 10:27:43

@igényes: "Viktorocska a Terror elhárítási Központ, amit létrehoztál szart sem ér!"

Nem úgy volt, hogy a terroristákat Drazsé, Szilvási meg a Fleto találta ki???

_Epikurosz_ 2011.02.28. 13:49:54

@bigthereal:" a főoldalon, csak fidesz-fikázó posztok kaptak helyet... kezd belelendülni a zindex" Eddig miért nem ismertem ezt a blogot?

@gpetersz: "Nagyszüleink mire csináltak 7-8-9 gyereket? Na persze az életszínvonal nem volt magas, fejtől lábig aludtak egy ágyban, de a gyerekek felnőttek. Mikor van ma ilyen?" Lásd: nyomorszele.blog.hu

@igényes: "Nem borzasztó, hogy soros elnökként semmi nyilatkozata nincs az egyiptomi helyzettel kapcsolatban? " Hála a magasságosnak, még a végén Mubarakot támogatta volna. {Why is Mubarak trending?!? :D}

@azAttis: "Egyszerűen minél menőbbé kell tenni a gyerekvállalást. Gyakorlatilag ezért semmilyen eszköz sem drága mert csak ez teszi lehetővé a közös jövőnket." Vegyél el, tartsál el. :P

BISMARCK 2011.05.15. 12:11:16

"A választójog minden nemzetközi alapelv szerint általános, EGYENLŐ, közvetlen és titkos kell hogy legyen."

Ez a 20. század óriási félrevezetése.
Általános? Miért?
www.youtube.com/watch?v=K8F2BERdhOc
Ennek a szerencsétlennek miért kellene beleszólnia bármibe is?

Egyenlő?
Akkor ha a felelősség vállalás is egyenlő.

Titkos?
Ez a legnagyobb hülyeség. Ez egy fontos döntés, amit meg kell tudnos indokolni és védeni. Ill. az a minimum, hogy később meg lehessen kérdezni, hogy "koma ilyen négy év után újra ezekre szavaztál, miért?" Lásd, pl. 2006.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.05.15. 13:22:27

@BISMARCK:
A cenzusok hiánya csak a cenzusok meglétével szemben pozitív fejlemény. Ha a parasztnak lehetsőége sem lenne elmenni szavazni, akkor mindjárt hiányozna neki és ha elégedetlen lenne valamivel, csak a lázadás maradna. A választások LEGITIMÁLJÁK a rezsimet. Ez az elsődleges céljuk. A többségi döntés nem JÓ döntés, csak többségi, azaz nagyobb a legitimitása és több esély van a döntés végrehajtására - esetünkben arra, hogy a megválasztott kormány kormányozhasson is és ne kelljen mindig azt hallgatni az ellenzékétől, hogy mások másra szavaztak volna.

A titkost ugye te sem gondolod jókomolyan? A hülye fidesznyikek a jelenkori példa, hogy akár kasztrálnák is, aki másra szavaz, de a munkáját mindenképpen elveszíti. A titkoknak is megvan a maga funkciója és nem csak az, hoyg bűnöket takargassanak vele, hanem az is, hogy tényleg ne a mellettem álló, kétméteres, bikanyakú polgárőr hatására szavazzak.

De ha neked jobban esik beleszólni más szavazatába és le akarod játszani mindenkivel, hoyg kire szavazott, menj el valahová diktátornak. Mindig úgy éreztem, hoy pár embernek semmi baja nem lenne a diktatúrával, csak ő lehessen a diktátor.

Sajnos sem a műveltségi, sem az adócenzus nem tud működni a gyakorlatban. Embereket még arra sem tudunk kötelezni, hoyg informálódjanak, mert még ha kitalálnál 8 millió különböző beugró kérdést szavazáshoz, akkor is azt hallgatnád, hogy nem volt mind ugyanolyan nehéz, meg hogy pont azt nem tudta.

Iskolai végzettséggel megint nem tudod kiszűrni, hoyg az ellenvélemény kimaradjon (oppardon, hogy butaságot ne húzzanak be)

A vagyoni és adócenzus meg azonnal felébresztené a választójogától meggfosztott birkákban a szavazni akarást és az utcára vinné őket. Plusz akkor semmi nem garantálná, hogy valamiféle szociális háló megmaradjon, mert ugye arra nettó befizető nem szavaz.

Szóval vagy szavaz az összes nem-részvényes, vagyis aki csak kivesz a rendszerből és akkor nagyobb redisztribúciót szavaz. (Tovább rontja a helyzetet a populista politikus, aki meg ígér még szerzett jogot) Vagy csak a részvényes, a nettó befizető szavaz, de akkor meg éhséglázadás tör ki.

Ha jól sejtem, te töbet olvasol történelmet, mint én, nézz nyugodtan utána, mi vitte rá a politikai eliteket, hoyg kiterjesszék a választójogot: hát a társadalmi béke.

Más kérdés, hogy a jóléti demokráciák az első olyan politikai berendezkedés a történelemben, amely úgy halmoz fel háborús méretű adósságot, hogy még háború sem tör ki. Mert ez azért fizet, hog a seggeden ülj, nem azért, hogy lődd az ellent. Az utóbbi 50 év fejleménye, ne aggódj. El fog múlni ez is. Mint ahogy a 20. század összes civilizációs vívmánya is, amíg egyesk újra fel nem találják, hogy a háború rossz, a népuralmat meg nem lehet máshoyg gyakorolni, csak azzal a néppel, ami éppen van.

BISMARCK 2011.05.15. 13:46:44

@Quadrille Lobster:

Persze, alapvetően provokatív szándékkal írtam a szavazásról.
Ugyanakkor az "okos mszp-s" hangfelvétel sokat mondó és elgondolkodtató.

Én nem hiszek a demokráciában (legalábbis ebben a formájában nem)
Helyi szinten igen (bár még ott is késhegyig menő viták lehetnek, hogy pl. melyik utat aszfaltozzák le), de minél feljebb megyünk annál inkább nem működik megfelelően.

A bikanyakú polgárőr jó példa, de az MSZP így is megoldotta a szavazás ellenőrzését (pl. Veres Jani "zsarolása" 2006ban az önkormányzati választások előtt) Mennyiben különbözik az, hogy " a választási eredmények tükrében jutnak majd a régiók a támogatáshoz"?

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.05.15. 14:09:23

@BISMARCK:
Nem értem, mi "az "okos mszp-s" hangfelvétel". Ha úgy jött le, hogy szerintem okos az mszp-s, az csak azért lehetett, mert a jobbikos fenyegetésre is kitértem. De szerintem eleve nem lehet túl okos, aki alamelyik párttal azonosulni bír.

Olvass Rousseau-t. Bár nem ő volt az egyetlen és nem is a legokosabb propagálója az elméletnek, mely szerint a demokrácia csak közvetlenül létezhet - ergo csak városállami méretekig mehet. Rousseau Genfben élt, amíg ki nem utasították és azt tartotta a tutinak, másra nem gondolt. Ugyanakkor, ha nem keresünk valami nagyobb igazgatási egységet, a kontinens visszasüllyed a hercegségek korába. Amivel nem az a bajom, hogy nem voltak, nagy, átfogó, patetikus nemzeti mítoszt generálló nemzetállamok, hanem hogy az igazgatási egységek túl kicsik voltak és túl sokat háborúztak egymás ellen.

Egy rendszer nem tartható fenn ilyen kis számú lakossággal. A gazdaság nem részesül a méretgazdaságosság előnyeiben (ahhoz még Mo. jelenlegi mérete is kevés), a társadalombiztosítás és a nyugdíjrendszer túl kicsi mintával működve nem képes ibiztonsággal megjósolni a jövőbeni kiadásait (most csak nem akarják tudomásul venni, megjósolni meg tudnák).

Ha soha nem állnának össze nagyobb csoportok és azoknak a forrásai, soha nem tudnánk kezelni egy földrengést vagy létrehozni egy elérhető áron működő GSM-hálózatot.

A demokrácia valóban csak az alternatíváinál jobb. De ez nem jelenti, hogy jó lenne. Pozitív értékkel meg pláne nem bír, csak így könnyebb "szeretni" meg lelkesedni érte.

Amúgy is köztársaság, nem demokrácia. A demokrácia a tömeg uralma, amitől mindenki óva intett és joggal. Ha meg demokrácia, akkor a képviseleti elv ugyanolyan jó, sőt jobb, mint a közvetlen, népszavazásos őrölet. Utóbbira Kalifornia a jó példéa, ami csődben van, mert a nép megnépszavazott magának az éves büdzsé messze legnagyobb részét kitevő szerzett jogokat, amihez a törvényhozás nem nyúlhat. Persze, pénzről nem népszavazunk, de akkor meg miről, ha egyszer a politika a közös erőforrások elaosztása felett való vita?

BISMARCK 2011.05.15. 14:22:57

Az "okos mszp-s" egy hangfelvétel mait beszúrtam az első hozzászólásban.

www.youtube.com/watch?v=K8F2BERdhOc

Ez a 2009-es EU-s választások után készült olyan településeken ahol kiugró volt vmelyik párt támogatottsága.