Lobsterizmus 101

Friss kommentek

  • Reactor: @desw: Mi az uralkodás első szabálya? MINDENÉRT te vagy a felelős. Erről pedig ennyit. @eff: A nagyvárosban talán jobb? Ott még föld sincs, amit ve... (2022.04.28. 06:36) Emigrálj barátokkal!
  • Reactor: @troll ellenpólus: Valóban igen sokat elért. 8 helyet estünk vissza a GDP-listán, hála neki. Az áldásos gazdaságpolitikája következtében nemhogy a b... (2022.04.28. 00:47) Kis magyar önismeret
  • Reactor: @Quadrille Lobster: Tényleg? Pedig anno Rómában remekül működött. Nem véletlen, hogy az ő birodalmuk mái napig rekorder fennmaradás tekintetében. A ... (2022.04.28. 00:43) Miért zuhan le a gyorsnaszád?
  • Reactor: A társadalom döntő többsége nagy ívben szarik a politikára. Bal, szélsőbal, jobb, szélsőjobb, centrális, horizontális, vertikális, majális...szarják... (2022.04.28. 00:25) A Lobsterizmus saját politikai térképe
  • nevetőharmadik: @Reactor: tökéletesen igazad van. Az elmúlt 9 (!) év során radikálisan revideáltam a demokráciáról vallott nézeteimet, és meggyőződéssel állítom, ... (2022.04.27. 14:55) Politikai tőke és kapzsiság
  • Reactor: Adblocker telepítés. És onnantól békénhagynak a reklámokkal. Aki meg azért nem barátkozik veled, mert szerinte nem vagy elég divatkövető, trendi, va... (2022.04.27. 05:55) Nem ügyfél vagy, hanem termék. Úgyhogy megéri téged szívatni

Honnan veszed észre, hogy kezdesz felnőni? És mi van még feljebb?

2016. 06. 21.

FELNŐNI: Amikor már nem azt mondod, amit gondolsz, hanem azt, amit (szerinted) a másiknak hallania kell (tőled) ahhoz, hogy azt gondolja, amit (szerinted) gondolnia kell ahhoz, hogy azt tegye, ami (szerinted) az érdekedben áll. 

6rc66h74t2ancg6ka.gif

Ami persze manipuláció. Enyhébb formája, amikor először felfogod, hogy a közönségednek néha kontextusra van szüksége, hogy megértse, miről beszélsz. Másik formája, amikor leegyszerűsítve beszélsz, mert a közönségedet (szerinted) nem érdekli olyan mélységben a dolog. Még ezzel sincs semmi baj.

Aztán ott van, amikor felfogod, hogy mást kell hallania tőled, mint a professzorától, egy férfitől, az apjától vagy a kutyájától - ahhoz, hogy megváltozzon a véleménye.

Vagy amikor rájössz, hogy nem feltétlenül érdekel, hogy a másik az igazat gondolja-e. Lehet, hogy a te érdekedet jobban szolgálja, hogy hülye maradjon.

Haladók néha arra is rájönnek, hogy nekik sincs igazuk, csak az érdekükhöz keresnek érveket - csak eddig nem vették észre.

A skála másik végén pedig ott van a nettó rosszindulatú manipuláció. 

A manipuláció minden formája magányos dolog. Az is, amikor már kontextust kell adni a barátaidnak, mert már nem olvassátok egymás gondolatait, mert nem pont ugyanúgy éltek, nem ugyanabba a ketrecbe vagytok bezárva. (Vagy inkább eddig is elbeszéltetek egymás mellett, csak úgy bele voltál ragadva a saját tini agyadba, hogy nem vetted észre, és mindenki más irracionális hülyének tűnt.) De az csak szomorú.

Nos, ilyenkor észreveszed, hogy már felnőttebb vagy.

Akkor most azt képzeld el, hol tarthatnak azok, akik már régebben "felnőttek". És mit akarnak igazából, amikor beszélnek hozzád? És azért győzködnek, hogy az igazságukat gondold te is, vagy hogy azt gondold, amire érdekük, hogy gondolj? És egyáltalán mi az érdekük? Az, amit mondanak, vagy azt csak azért mondják, hogy. Egyáltalán mennyire okosak és mikor mérik fel rosszul?

És te mennyire vagy okos és mikor méred fel rosszul?

Csak mert ezt az egészet a te értelmi kompetenciád gyökjele alá kell tenni és a hallgatóságod értelmi kompetenciájának hatványára emelni.

Na, ezért vagyok kicsit szkpetikus, amikor valaki vágja, hogy mikor ki kivel van, mi az érdeke, jól méri-e fel és a megfelelő dolgot mondja-e a megfelelő embernek ahhoz, hogy a vélt vagy valós érdekét elérje. Kicsit szkeptikus vagyok, na.

 

9 komment

süti beállítások módosítása