Lobsterizmus 101

Friss kommentek

  • Reactor: @desw: Mi az uralkodás első szabálya? MINDENÉRT te vagy a felelős. Erről pedig ennyit. @eff: A nagyvárosban talán jobb? Ott még föld sincs, amit ve... (2022.04.28. 06:36) Emigrálj barátokkal!
  • Reactor: @troll ellenpólus: Valóban igen sokat elért. 8 helyet estünk vissza a GDP-listán, hála neki. Az áldásos gazdaságpolitikája következtében nemhogy a b... (2022.04.28. 00:47) Kis magyar önismeret
  • Reactor: @Quadrille Lobster: Tényleg? Pedig anno Rómában remekül működött. Nem véletlen, hogy az ő birodalmuk mái napig rekorder fennmaradás tekintetében. A ... (2022.04.28. 00:43) Miért zuhan le a gyorsnaszád?
  • Reactor: A társadalom döntő többsége nagy ívben szarik a politikára. Bal, szélsőbal, jobb, szélsőjobb, centrális, horizontális, vertikális, majális...szarják... (2022.04.28. 00:25) A Lobsterizmus saját politikai térképe
  • nevetőharmadik: @Reactor: tökéletesen igazad van. Az elmúlt 9 (!) év során radikálisan revideáltam a demokráciáról vallott nézeteimet, és meggyőződéssel állítom, ... (2022.04.27. 14:55) Politikai tőke és kapzsiság
  • Reactor: Adblocker telepítés. És onnantól békénhagynak a reklámokkal. Aki meg azért nem barátkozik veled, mert szerinte nem vagy elég divatkövető, trendi, va... (2022.04.27. 05:55) Nem ügyfél vagy, hanem termék. Úgyhogy megéri téged szívatni

Kijelent - Kérdez - Kiáll - Kiabál

2016. 01. 06.

Önleszoktatási tréning hétköznapi csicskaságról, 1. rész

je-suis-ica-neni-orxs-653x435.jpg

4 lépés, ha valami nem úgy megy, ahogy szerinted kéne, de fogalmad sincs, hogyan kéne reagálni.

"A végén pesszimistán mondtam, hogy maximum egy odaköpött “elnézést” kapunk majd, sőt fel lesznek háborodva, hogy esetleg szemrehányást teszünk a történtekért, elvégre ez Magyarország, ahol ha hatalmi pozícióban vagy, Döbrögiként bármit megtehetsz a másikkal, még ha az fizetett is egy szolgáltatá...sért."

24.hu

Alattvalói gondolkodásod egyik sarkalatos pontja, hogy már fejben lefutod, hogy úgyis/úgyse, fejben lefárasztod magad, fejben felhúzod magad - miközben egy szót sem szóltál, egy lépést sem tettél az ügy érdekében. (Eközben a fejedben dúló agyviharról mit sem sejtő skandináv barátod odamegy a pénztároshoz és visszakéri a jegy árát "mert megszakadt a film" - és megkapja. Mosolyog és elköszön.)

Boldogabb országokban lehet legjobban érezni az egészséges érdekérvényesítés hiányát. Ami neked bekeményedett street smart, az a gyakorlatban önvereség és önbehódoltatás. Mindegy, hogy magadban dühös vagy, vagy a barátnődnek pampogsz. Kifelé behúztad a farkad. Mindegy, milyen frappánsan fejezed ki, hogy nálatok ez nem úgy megy - az még nem jelenti, hogy ez jól van, és pláne nem jelenti, hogy buksisimit érdemelsz. Hiszen meg sem próbáltad.

Ezért most adok egy rövid és egyszerű gyakorlatot.

A lényeg, hogy a cél elérése =/= a másik alázásával. Te a célt akarod elérni, nem a másikat alázni.

Ezeket csináld végig, mielőtt felhúzod magad, aztán felcsattansz, hogy "tudod mit, Medve, bazdmeg a létrádat!"

 

1. Kijelent

 

Mondd el, mi fáj. Mivel nem értesz egyet. Mit csinálnál másképp. Tudom, nehéz ezt kifejezni és terheltség nélkül elmondani. Hiszen te olyan bölcs vagy, hogy úgyis tudod, hogy nem fog működni. De próbáld meg minden rosszindulatú előfeltevés és gyanakvás nélkül csak kimondani.

"Szerintem túl közel parkol a járdához."

"A film felénél megszakadt a vetítés."

"Ebbe a sorba állnak azok, akik csak most érkeztek. / Csak hogy tudja, érkezési sorrendben megyünk be és ön előtt én voltam az utolsó."

"Ne aggódjon, a következő megállónál én is le fogok szállni."

"Szeretném visszakérni a pénzemet."

Simán lehet, hogy azért nem tudod kifejezni, mert nincs is "ügyed". Ezt is vedd számításba. Lehet, hogy csak nem értetek egyet abban, hogy milyen messze kell állni a járdától. Simán lehet, hogy neked nem a parkolással van bajod, hanem hogy nagy autója van. Vagy hogy te csak a járdát nézed, ő meg azt is, hogy ne lógjon ki az autó - és igazából mindkettőtökkel az inkompetent tervezés baszott ki. Ne egymáson töltsétek ki, hanem menjél reklamálni.

Ha sikerült kijelentened, hogy mi történt és mit szeretnél, lehet, hogy ez mind kiderül. Lehet, hogy tényleg fogalma sem volt és változtat. De akkor nem, ha már most kurvaanyázol és tolvajnak nevezed, mert nagy autójavan.

Ha nekem ugranál, mert rosszul parkoltam, nekem sem lenne kedvem arrébb állni. Akkor sem, ha igazad lenne. És te is inkább ellentámadásba lendülnél. Nem vagyok elég európai, vágom. És rólad sem feltételezem. Látod, hogy működik a dolog?

Ha szólsz, hogy rosszul parkolok, van lehetőségem megalázkodás nélkül javítani rajta. Emlékezz: megoldani, nem megalázni.

Lehet, hogy már ettől meg is oldódik.

 

2. Kérdez

 

Visszakaphatnám a jegy árát? Milyen megoldás van ilyenkor?

Miért késik a vonat? 

Tud úgy parkolni, hogy elférjünk mellette?

Miért ment előre a sorban?

Simán lehet, hogy van valami magyarázat. Ne csinálj segget magadból előre. Még itt sincs semmi okod, hogy felszívd magad, hiába élvezed a dühöngést. Taktikailag meg pláne vereség.

Ha ennél a pontnál megkapod, amit akarsz, tökéletes. De ehhez tudni kell, hogy mit akarsz. Jegy árát vissza? Jegyet másik időpontra? Ingyen popcornt? Végiggondoltad?

Vagy csak valami zavaros indulat kavarog az agyadban, hogy valami kéne és igazából alázatos bocsánatkérésre vársz? Az utóbbi nincs, csak szólok. Megoldás létezik, megalázás nem.

 

3. Kiáll

 

Ha a tisztázás után is ellenáll (és most már biztosan tudod, hogy neked van igazad) jelentsd ki, hogy mi a fair, a jogos, a tisztességes. Vagy hogy mi a praktikus és kinek az.

Elsőre nyugodtan gyanakodhatsz arra, hogy tényleg csak inkompetens az ügyintéző. Örül, hogy a rutinfeladatokat el tudta sajátítani, simán lehet, hogy nem tudja, hogyan adja vissza a jegy árát. Az meg egészen biztos, hogy nem ismeri a jogaidat. Mondd el neki.

Ha szerinted mindenki jobban járna valamivel - nyugodtan ki is mondhatod. Félned aztán pláne nincs okod, szal nem kell kiabálni és emberkedni. Az agresszív, aki fél. Ha már atól is félsz, hogy egy mozialkalmazott keresztbe tesz neked, mit csinálsz, ha egy villanyóra-leolvasó, egy önkormányzati ügyintéző vagy egy ügyvéd kezd el veled baszakodni?

Nem azt kértem, hogy állj ki Mészáros Lőrinccel szemben - bár te is jobban éreznéd magad, ha megtennéd.

– Jó napot kívánok, Lázár János vagyok, szeretnék bemenni a kastélyba.
– Jó napot! Sajnos nem mehet be, zárva vagyunk.
– De én Lázár János vagyok.
– Én pedig Ica néni. És a kastély zárva van, ki van írva, hogy nem látogatható.
– Nem ismer meg?
– Nem.
– Hát akkor viszontlátásra.
– Viszontlátásra, fiatalember.

Ezen a ponton kell jegyzőkönyvet felvetetni a nézeteltérésről. És még ehhez sem kell senkinek az anyját szidni.  

 

4. Kiabál

 

Talán csak egy bikanyakú rugbyjátékos tud hangerővel elérni dolgokat, de ő anélkül is. Mi, vézna halandók, hangerővel nem megfélemlítünk másokat, hanem csak nevetségessé tesszük magunkat. Ezért nálunk a hangerő nem az érdekérvényesítésről szól, hanem

1) a tehetetlenségünk jele

2) másokat is be akarunk vonni - a magunk oldalára állítani

Ezért fontos ezeket a dolgokat nem összekeverni.

Ha azért hangoskodsz, hogy felhívd a figyelmet az 1-3 pontban nem megoldott problémára, és a magad oldalára állítsd a körülötted állókat - csináld azt. Most vagy feladtad és már csak sértegetsz, vagy szimpátiát gyűjtesz. De ha szimpátiát akarsz, akkor ne kurvaanyázzál, mert attól nem állnak melléd. Akkor a helyzetet kiabáld el, plusz azt is, hogy te mi mindent megpróbáltál békésen.

Igen, kezdd elölről a vitát, mert a többieket még csak most vonod be.

És mindig hagyj esélyt, hogy igazat adhassanak neked. Ne az ajtóból üvöltözzél vissza, mert akkor már nem futnak utánad a jegy árával. A Holdról is látszik, hogy már rég feladtad.

Ne feledd: a megoldás =/= megalázás.

 

Hanlon borotvája

 

Hanlon borotvája egy nagyon hasznos kis szabály, hogy ne bazd-meg-a-létrádatozzál ész nélkül. Annyit jelent, hogy

Soha ne tulajdonítsd rosszindulatnak azt, amire a hülyeség is elégséges magyarázat

Vagy az inkompetencia. Vagy a lustaság.

Az idegeid meg fogják nekem köszönni. És még a konfliktuskezelésben is jobb leszel.  

 

Nem, ne keresd az embert, csak ha van

 

Ha magánemberrel van dolgod, az más. Emberek vagytok. Keresd az embert.

De ha az ügyintézővel, akit fizetnek azért, hogy a cég nevében lenyomja a torkodon a policy-t, ne keresd a személyes kontaktust. Nem kell leszopni. Nem kell cukinak lenni. Az csak bizonyos csoportoknál működik - és náluk is kétes, hogy megéri-e.

De üvölteni sem kell.

Én nem vagyok híve a keressük-az-embert-a-szegény-ügyintézőben iskolának. Pláne közszolgákkal szemben nem. Bevállalták a szerepet, akkor játsszák. Én meg a szereppel beszélek, nem kell személyesen magukra venni. Én is szívesen kilépnék a magánember-szerepemből és ráolvasnám egy nagy és erős intézmény álláspontját, de nem tehetem meg, én velük szemben is én vagyok.

De akkor sem praktikus az agresszió. Egyszerűen azért javaslom a fenti lépések betartását, mert praktikus. Azért praktikus, mert hagy a másik félnek esélyt arcvesztés nélkül javítani.

Gyakorold, és jobban fogod érezni magadat. Kezdd az apróságoknál. Ha jól csinálod, senki nem is veszi észre, hogy itt most konfliktus volt. Csak hogy odamentél kicseréltetni a szívószálat.

Az az igazi konfliktuskezelés. Nem az, amikor felszívod magad és már csak az epét köpöd rá, hátrálva, menekülés közben.

 

Soha ne tulajdonítsd rosszindulatnak azt, amire a hülyeség is elégséges magyarázat. Mielőtt elkezded frusztráltan oká...

Posted by Quadrille Lobster on Wednesday, January 6, 2016

 

13 komment

süti beállítások módosítása