Lobsterizmus 101

Friss kommentek

  • Reactor: @desw: Mi az uralkodás első szabálya? MINDENÉRT te vagy a felelős. Erről pedig ennyit. @eff: A nagyvárosban talán jobb? Ott még föld sincs, amit ve... (2022.04.28. 06:36) Emigrálj barátokkal!
  • Reactor: @troll ellenpólus: Valóban igen sokat elért. 8 helyet estünk vissza a GDP-listán, hála neki. Az áldásos gazdaságpolitikája következtében nemhogy a b... (2022.04.28. 00:47) Kis magyar önismeret
  • Reactor: @Quadrille Lobster: Tényleg? Pedig anno Rómában remekül működött. Nem véletlen, hogy az ő birodalmuk mái napig rekorder fennmaradás tekintetében. A ... (2022.04.28. 00:43) Miért zuhan le a gyorsnaszád?
  • Reactor: A társadalom döntő többsége nagy ívben szarik a politikára. Bal, szélsőbal, jobb, szélsőjobb, centrális, horizontális, vertikális, majális...szarják... (2022.04.28. 00:25) A Lobsterizmus saját politikai térképe
  • nevetőharmadik: @Reactor: tökéletesen igazad van. Az elmúlt 9 (!) év során radikálisan revideáltam a demokráciáról vallott nézeteimet, és meggyőződéssel állítom, ... (2022.04.27. 14:55) Politikai tőke és kapzsiság
  • Reactor: Adblocker telepítés. És onnantól békénhagynak a reklámokkal. Aki meg azért nem barátkozik veled, mert szerinte nem vagy elég divatkövető, trendi, va... (2022.04.27. 05:55) Nem ügyfél vagy, hanem termék. Úgyhogy megéri téged szívatni

Miért gyakoribb a depresszió a nőknél és miért lesznek mégis gyakrabban öngyilkosok a férfiak?

2015. 04. 28.

Egy pszichológus azt próbálta megtalálni, miért van az, hogy a huszadik században a depresszió aránya a nők körében a kétszeresére nőtt a férfiakéhoz képest. Ki lettek zárva a szokásos közhelyek, úgymint:

- Mert gyakrabban  menek orvoshoz - Nem, mert a door-to-door felmérések is ugyanolyan eredménnyel zárultak.

- Mert "kibeszélik" magukból - Nem, mert anonim kérdőíveken is ugyanaz a kettő az egyhez arány.

- Mert szarabb melókért kevesebbet keresnek?  - Az egymással azonos munkakörben és fizetéssel dolgozó férfiakra és nőkre is ugyanaz az arány.

- Hormonok - Nem.

- Gének - A depresszió örökíthető, de ennek a nemi arányokhoz nincs köze.

- A nemi szerepek miatti nyomás pedig egyformán sújtja mindkét nemet, aki nem tud belezsugorodni a rá kirótt nemi szerepbe, az mindkét nem részéről ugyanolyan nyomorult. A  munkahelyen és otthon is dolgozó gyerekes anyák körében sem magasabb például az arány, szóval a szokásos klisé sem áll meg, hogy bezzeg az egyenjogúság előtt milyen jó volt nekik.

 

Marad 3 magyarázat:

 

1. Fogyókúra

 

Mindig is borzongatónak találtam, hogy a női divat és úgy általában a kívánatosság arról szól, hogyan tegye magát minél kiszolgáltatottabbá, gyengébbé és sebezhetővé egy nő. A sebezhetőség a női divat szerves része, amióta nemi alapon öltözködnek az emberek. Hogy miért? Gondolom hogy ne fenyegessék a dominanciára vágyó férfit. Akinek viszont ezek szerint megfelel az is, ha a másik fél gyengébben tetteti magát - és attól ő erősnek érzi magát. Ez mindkét félre nézve lealacsonyító.

Lehet röhögni azokon, akik összetörték a lábcsontjaikat, hogy járás helyett csak lengedezzenek, mint egy fűzfa a szélben, meg akik fűzővel fojtogatták magukat, de ezzel korántsincs vége a dolognak. Magas sarkú cipőben balesetveszélyesen billegni vajon mi? Tartást, lábcsontokat tönkrevágni mennyivel jobb?

Ma például a vékonyságot találjuk vonzónak, mert ezt verték belénk (és minél inkább azt hiszed, hogy rád nincsen hatással a vizuális ostrom, annál könnyebb préda vagy). Ahhoz pedig az kell, hogy a nő éheztesse magát. Persze, szar dolog naponta gyúrni, hogy izmot növesszek, de legalább nem vagyok éheztetve, nincs vésztartalék-üzemmódra beállva a szervezetem és az agyamnak is jut elég tápanyag.

Az éhezés és alultápláltság egyik elég magától értetődő tünete pedig a depresszió. Ráadásul a 2-to-1 arány a nők és férfiak depressziója között pubertáskorban jelenik meg, vagyis épp amikor elkezd a zsír felrakódni a lányokra.

beachbodyready.png

 

Ismertem egy lányt, egyértelműen anorexiás volt. Tudta is, de büszke volt rá. Nem mellékesen kitűnő joghallgató volt, keményen dolgozott és iszonyat akaraterővel tanult, akármikor láttam. Mások mesélték, hogy ez egyáltalán nem szokatlan. Amikor neked már erőd sem lenne mozdulni az alultápláltságtól, az anorexiás még akkor is él és mozog, mert durva akaratereje van. És logikus: hogy máshogy tudnád magad megtartóztatni az ételtől?

Egyetlen dolgot nem csinált soha: nem mosolygott. És nem is volt érdemes vele kimozdulni. És ősem látta értelmét a szórakozásnak. Az egész élete egy nagy teljesítés volt - és nem önmagának, hiába hitte. Tanult, mert  szülei csúcsjogászt akartak a családba, nem evett, mert azt csak kevesen bírják megcsinálni és akkor szépség-fronton is ő az eminens, meg még modellkedett is, hiszen akkor papírja is van arról, hogy ő jó nő is, nem csak okos.

 

2. Tanult tehetetlenség

 

Ha arra vagy kondicionálva, hogy mindegy, mit teszel, a helyzeted nem javul - sőt, rosszabb lehet - inkább nem is fogsz próbálkozni.

Martin Seligman azzal kezdte karrierjét, hogy a tanult tehetetlenséget vizsgálta állatokon. Igazán depresszív történet, nem is  mennék bele. Az a lényeg, hogy egy átlag kutya pillanatok alatt megtanulja, hogy ha megrázza az áram, ugorjon el. Kivéve ha előtte olyan helyen tartották, ahol hiába ugrott el, akkor is rázta az áram. Akkor utána soha többé nem is fog próbálkozni. Hiába tanítgatod, hogy ugorj, Buksi, és elmúlik az áramütés - nem hisz benne, hogy a helyzetét javítani tudja. Nem, vagy csak nehezen tanulja meg a legegyszerűbb trükköt: hogy elugorjon a fájdalom elől. És olyankor is könnyen elfelejti.

A diktatúrák és autoriter rendszerek hatásmechanizmusa ez amúgy, de most ebbe nem megyek bele.  És amúgy a Guantanamo bizottság jelentésében feketén-fehéren ott szerepelt, hogy Seligman kutatásait próbálták visszafejteni, hogy ezt az állapotot kiváltsák rabokban. Ez is elég nyomasztó.

 

3. Önbepörgetés

 

A harmadik ok a másodikból fakad - és azt is magyarázza, hogy bár a nők gyakrabban depressziósak, mégis a férfiak követnek el gyakrabban öngyilkosságot.

Mert a nők hajlamosabbak otthon ülni és bepörögni, és ettől egyre inaktívabbá és motiválatlanabbá válnak. Ha mondjuk kirúgják őket, magukban keresik a hibát és azon pörögnek, mit kellett volna másképp csinálni. A férfiak viszont hajlamosak nem szarakodni azon, hogy vajon bennük volt-e a hiba, hanem  elmennek és tesznek valamit. Egész életükben úgy voltak kezelve, hogy ők az aktívak, a kezdeményezők, szóval ha leépítik, kisebb az esélye, hogy önhibáztatásba kezd, helyette elmegy és berúg, vagy keres új munkát, vagy megpróbálja elterelni a saját figyelmét a problémáról, vagy aktívan megpróbál öngyilkosságot elkövetni.

És ez csak az egyik példa arra, miért szív mindkét nem egyforma mértékben, csak különböző módokon a hülye nemi szerepesdivel meg társadalmi kondicionálással. Hogyan nyomorítanak meg az elvárások.

Seligman a karrierje nagyobbik részét azzal töltötte, hogyan lehetne visszacsinálni ezeket a sérüléseket. Egyebek közt ilyen populáris cuccokat is írt.

 

Nem kell istenre, hazára, nemzetre vagy közjóra hivatkozni, ha jót akarnak neked.

 

 

 

 

 

49 komment

süti beállítások módosítása