Lobsterizmus 101

Friss kommentek

  • Reactor: @desw: Mi az uralkodás első szabálya? MINDENÉRT te vagy a felelős. Erről pedig ennyit. @eff: A nagyvárosban talán jobb? Ott még föld sincs, amit ve... (2022.04.28. 06:36) Emigrálj barátokkal!
  • Reactor: @troll ellenpólus: Valóban igen sokat elért. 8 helyet estünk vissza a GDP-listán, hála neki. Az áldásos gazdaságpolitikája következtében nemhogy a b... (2022.04.28. 00:47) Kis magyar önismeret
  • Reactor: @Quadrille Lobster: Tényleg? Pedig anno Rómában remekül működött. Nem véletlen, hogy az ő birodalmuk mái napig rekorder fennmaradás tekintetében. A ... (2022.04.28. 00:43) Miért zuhan le a gyorsnaszád?
  • Reactor: A társadalom döntő többsége nagy ívben szarik a politikára. Bal, szélsőbal, jobb, szélsőjobb, centrális, horizontális, vertikális, majális...szarják... (2022.04.28. 00:25) A Lobsterizmus saját politikai térképe
  • nevetőharmadik: @Reactor: tökéletesen igazad van. Az elmúlt 9 (!) év során radikálisan revideáltam a demokráciáról vallott nézeteimet, és meggyőződéssel állítom, ... (2022.04.27. 14:55) Politikai tőke és kapzsiság
  • Reactor: Adblocker telepítés. És onnantól békénhagynak a reklámokkal. Aki meg azért nem barátkozik veled, mert szerinte nem vagy elég divatkövető, trendi, va... (2022.04.27. 05:55) Nem ügyfél vagy, hanem termék. Úgyhogy megéri téged szívatni

A csúnya emberek vajon szexinek látják a csúnya partnerüket?

2015. 04. 14.

Lobster agyal. Vigyázat, fájni fog.

20150414_154637.jpg

Kép: Fernando Botero

Előbb persze azt kellene tudni, hogy mi a szépség. Mármint hogy kinek mi. Elmondom, nekem mi az.

Naszóval az emberek gyávák. Gyávák például mást gondolni, mint a többiek. Már pár éves gyerekek is képesek úgy tenni, mintha nem tudnának valamit, csak mert a többiek sem tudják - és nem akarnak kilógni. És a felnőttek ennél semmivel sem okosabbak.

Aki azt hiszi, az emberek maguknak találják ki, mi tetszik és mi nem, az nagyot téved. Az emberek többésge egymástól tanulja, mi a szép. Hogy mire kell gyúrni és mi az irigylésre méltó. Mert irigylést akarnak, nem élvezetet. Fogalmuk sincs, hogy maguktól mi tetszene nekik, úgy érzik, idejük sincs kitalálni. Plusz persze ott van a gyávaság. Ha kifejezed, hogy neked valami köztudottan nem-szép tetszik, akkor kapsz egy olyan nézést. Tudod, amit nem lehet szavakkal leírni, úgyhogy nem bizonyítható. De tudod tőle, hogy nem kaptál megerősítést. Valami gond van veled.

Úgy is mondhatnám, hogy nincsen szépség, csak tetszés van. Abban pedig nagyon bátortalanok vagyunk. Egymásra nézünk, hogy jóváhagyjuk-e egymásnak, ami tetszik.

Úgyhogy saját mérce és ízlés híján egymást utánozzuk. Trendeket, szépség-ideálokat, és aszerint osztályozzuk egymást, ki mennyire sikeres követő és utánzó. Mint a kisgyerek, aki hülyének tetteti magát, hogy elfogadtassa magát a többi agyatlan kis seggfejjel.

Mi a közös a szépség-ideálokban?

Hát hogy mind megfogható, megszámolható és szavakkal kifejezhető.

Elég csak a nőd kosárméretét, testsúlyát, a pasid farokméretét megemlíteni és mindjárt mindenki tudja, hogy köztudottan kívánatos, amiről beszélsz. Egyénként bajban lennél, ha idegeneknek kell gyorsan a tudtára hoznod, hogy kívnatos partner birtokában vagy. Elvégre ki akarja magyarázni, hogy kisugárzás meg kisfaszom?

Szóval vannak, akik az életkort azonosítják a szépséggel, netán a testsúlyt, vagy az arc szimmetriáját. Mert azok számszerűsíthetők, megfoghatók, végre találtunk számokat, hogy leírjuk azt, amire nincsen szavunk.

Mint a hülye postdoc, aki azt kutatja, amire van adat, nem azt, amit kéne - mi meg azt értékeljük a másikban, amit ki tudunk fejezni, meg amiről tudjuk, hogy másoknak is tetszene.

 

Mit gondolok én szépnek?

 

Ezt az egészet azért magyaráztam el megint, mert nekem nem a fiatal a szép, még csak nem is bizonyos méretek (bár ebben nyilván vannak preferenciáim), hanem az attitűd. Attól lesz szép egy ember, hogy szép a gondolkodása, hogy barátságos a hozzáállása, mert az egész ki fog ülni az arcára - és egy idő után ott is marad. Így marad a szép ember szép idősen is, a fiatal meg így lesz csúnya, csak ti még nem látjátok rajta.

Figyeljétek meg, hogy mennyire azonosították a női szépséget a fiatalsággal. Így vékony és gyerekszerű akar maradni minden nő mindenáron. Nagy, hiszékeny, gyermeki szemekkel bámul, akkor is, amikor már rég nem naív. Erre a kereskedelmi alapokon nyugvó de facto társadalmi pedofíliára hajaz minden szépségápolási és öltözködési termék és trend. 

A fiatalnak szép a bőre, csillog a haja (és sok van neki), kevésbé valószínű, hogy kövér - úgyhogy automatikusan magasabbra helyezzük. Akkor is, ha egyébként egy rosszindulatú paraszt, vagy egy ostoba, tartalom nélküli ember.

És ne gyertek nekem a biológiával. Azt is egymástól tanultuk, hogy nekünk evolóciós meg biológiai okokból tetszenek dolgok.

A szépség ezen kívül önismeret. Ezen a teszten mondjuk én magam is elbukom. De nem nehéz megérteni, vegyük csak a külsőt. Ha valaki aszerint öltözködik, ahogy kinéz, akkor jól fog állni neki. Ha viszont egy másik hajszínhez, testalkathoz, testmagassághoz illő dolgokat választ, hülyén fog kinézni, mindegy mennyire sok időt töltött öltözködéssel.

Ez vonatkozik a viselkedésre. Senki nem vonzó, amikor másnak tetteti magát. Inkább szánnivaló vagy zavarodott, de nem autentikus. De ezen már régebben rugóztam. A ki vagy és mit akarsz kérdést zseretnénk megúszni, és a ki-vagy-hoz bizony a milyen-vagy-on keresztül vezet az út. Inkább nem is indulunk el arra. 

De ahogy a szegény sem erkölcsös attól, hogy a gazdagot szeretjük erkölcstelennek hinni, a (hagyományos értelemben vett) csúnya sem lesz bölcsebb attól, hogy nem sikerül megfelelni a kvantitatív kritériumoknak.

Innen a kérdésem, hogy vajon a csúnya mit lát akkor, amikor egy másik csúnyával összeáll? Vonzódik? Átírja az ízlését? Lejjebb ad az igényeiből? Milyen egy olyan kapcsolatban lenni?

És mit jelent ez a házasságokra nézve úgy általában? Hányan vannak együtt azért, mert jobbat nem találnak? De mivel a társadalom diktálja, mit tartunk szépnek, mindenki ugyanazokat az embereket szeretné. És persze milyen már az a luxus termék, amiből bőséges a kínálat? Mivel nem lehet mindenkinek partnere a kívánatos kisebbségből, hányan maradnak csalódottak? És ők hogy élnek?

 

 

Nem kell istenre, hazára, nemzetre vagy közjóra hivatkozni, ha jót akarnak neked.

 

 

 

 

 

16 komment

süti beállítások módosítása