Lobsterizmus 101

Friss kommentek

  • Reactor: @desw: Mi az uralkodás első szabálya? MINDENÉRT te vagy a felelős. Erről pedig ennyit. @eff: A nagyvárosban talán jobb? Ott még föld sincs, amit ve... (2022.04.28. 06:36) Emigrálj barátokkal!
  • Reactor: @troll ellenpólus: Valóban igen sokat elért. 8 helyet estünk vissza a GDP-listán, hála neki. Az áldásos gazdaságpolitikája következtében nemhogy a b... (2022.04.28. 00:47) Kis magyar önismeret
  • Reactor: @Quadrille Lobster: Tényleg? Pedig anno Rómában remekül működött. Nem véletlen, hogy az ő birodalmuk mái napig rekorder fennmaradás tekintetében. A ... (2022.04.28. 00:43) Miért zuhan le a gyorsnaszád?
  • Reactor: A társadalom döntő többsége nagy ívben szarik a politikára. Bal, szélsőbal, jobb, szélsőjobb, centrális, horizontális, vertikális, majális...szarják... (2022.04.28. 00:25) A Lobsterizmus saját politikai térképe
  • nevetőharmadik: @Reactor: tökéletesen igazad van. Az elmúlt 9 (!) év során radikálisan revideáltam a demokráciáról vallott nézeteimet, és meggyőződéssel állítom, ... (2022.04.27. 14:55) Politikai tőke és kapzsiság
  • Reactor: Adblocker telepítés. És onnantól békénhagynak a reklámokkal. Aki meg azért nem barátkozik veled, mert szerinte nem vagy elég divatkövető, trendi, va... (2022.04.27. 05:55) Nem ügyfél vagy, hanem termék. Úgyhogy megéri téged szívatni

Mitől lett mindenki hülye?

2014. 09. 26.

Ki az aki még nem próbálta, milyen a lefokozás? Amikor alacsonyabb intellektuális kihívással szembesül, mint amihez szokott?

Mondjuk a katonaságban.

Vagy amikor egyetemistaként napközben deriválsz, esténként meg árufeltöltőként dolgozol, ahol az érettségizett üzletvezető nem hiszi el, hogy képes vagy mindig néggyel osztható számú terméket kitenni a polcra.

Vagy ha valaha kénytelen voltál elvállalni olyan melót, aminél láttál már nagyobb kihívást is. Egyik nap még fél tucat ember helyett hozol döntéseket, másnap a főnököd nem bízik benne, hogy képes leszel minden borítékot pont a közepén összekapcsozni.

És egy idő után tényleg gondot okoz majd.

És ha ez így megy egy ideig, hozzázsugorodsz a feladathoz és egy szép napon meg fogsz ijedni, amikor a nagyob borítékot is rád bízzák és őszintén megfordul a fejedben, hogy mi van, ha elrontod.

Tényleg szükséges magyarázni, mi történik, ha hülyének néznek és úgy kezelnek?

Vagy vegyünk egy másik példát, amikor valaki "emlékeztet rá", hogy te ehhez nem értesz, mielőtt kérdezne

Volt egy kísérlet (pdf), ahol azt vizsgálták, hogy hogyan teljesítenek a nemek egy matek teszten. Ahol a teszt előtt rákérdeztek az illető nemére, ott a nők sokkal szarabbul teljesítettek. Emlékeztették őket a sztereotípiákra a nőkről és a matekról. (És akkor még a cinkelt magyar tankönyvekről nem is hallottak a kutatók, ahol a tankönyvszerző is sztereotípiákból tájékozódik.)

De ezt használja ki minden politikus is, aki előbb jól a frászt hozza rád (félsz a rezsitől, te szegény? - gonosz terroristák akarják a véredet, stb.) aztán amikor a félelemtől és aggodalomtól már kellően meglágyult az agyad, mond valami olyasmit, amit azzal a híres józan eszeddel sosem hinnél el. De amikor be vagy fosva, el akarod hinni.

Szóval megint kérdem: észrevetted már, hogy az emberek elhülyülnek, ha hülyének nézik őket?

Akkor ezt most állítsd szembe azzal a meggyőződéseddel, hogy szerinted mindenki hülye és hogy ez ellen semmit sem lehet tenni.

 

 

 

 

 

 

 

7 komment

süti beállítások módosítása