Lobsterizmus 101

Friss kommentek

  • Reactor: @desw: Mi az uralkodás első szabálya? MINDENÉRT te vagy a felelős. Erről pedig ennyit. @eff: A nagyvárosban talán jobb? Ott még föld sincs, amit ve... (2022.04.28. 06:36) Emigrálj barátokkal!
  • Reactor: @troll ellenpólus: Valóban igen sokat elért. 8 helyet estünk vissza a GDP-listán, hála neki. Az áldásos gazdaságpolitikája következtében nemhogy a b... (2022.04.28. 00:47) Kis magyar önismeret
  • Reactor: @Quadrille Lobster: Tényleg? Pedig anno Rómában remekül működött. Nem véletlen, hogy az ő birodalmuk mái napig rekorder fennmaradás tekintetében. A ... (2022.04.28. 00:43) Miért zuhan le a gyorsnaszád?
  • Reactor: A társadalom döntő többsége nagy ívben szarik a politikára. Bal, szélsőbal, jobb, szélsőjobb, centrális, horizontális, vertikális, majális...szarják... (2022.04.28. 00:25) A Lobsterizmus saját politikai térképe
  • nevetőharmadik: @Reactor: tökéletesen igazad van. Az elmúlt 9 (!) év során radikálisan revideáltam a demokráciáról vallott nézeteimet, és meggyőződéssel állítom, ... (2022.04.27. 14:55) Politikai tőke és kapzsiság
  • Reactor: Adblocker telepítés. És onnantól békénhagynak a reklámokkal. Aki meg azért nem barátkozik veled, mert szerinte nem vagy elég divatkövető, trendi, va... (2022.04.27. 05:55) Nem ügyfél vagy, hanem termék. Úgyhogy megéri téged szívatni

Ne bántsd a homofóbot... Sokat szenvedett

2012. 07. 07.

"Ha akármelyik frusztrált, rosszul öltözött, szexualitásában ambivalens, férfiasságában bizonytalan, deviáns, idétlen és provokatív figura felvonulhat Budapest utcáin, akkor a melegeknek is szabad, jó?"

- Király Rák, konstatálva, hogy be vagyunk zárva a melegfelvonulás miatt.

Amúgy rájöttem, honnan a nagy gyűlölet.

Nem, nem gondolom, hogy mindegyik homofób feltétlenül látens meleg. Annyit nem nézek ki belőlük. Akkor jobban öltöznének.

Ellenben a homofób viselkedés tökéletesen leírható a nem-szenvedsz-eleget elméletemmel.

Az elmélet lényege, hogy a túl sok kereszténység az agyunkra ment és a szenvedést  többé nem a cél érdekében végzett viselkedés időnkénti mellékhatásaként kezeljük, hanem azt tettük meg céllá. (Ezért csinálunk gyakran teljesen oda nem illő dolgot, ha valamit el akarunk érni. Mert a szenvedés meglétét demonstráljuk, nem pedig az érdemet.) Ha valamiben bizonytalanok lennénk, a hüvelykujj-szabály az, hogy ami nekünk rosszul esik, az a jó.

Hogy jönnek ide szegény homofóbok? Egyszerű. Ők az életet büszke, melldöngető, kö-te-les-ség-tu-dat-ban élik, még akkor is, amikor nem. Akkor is az isten-haza-család vélt vagy valós igényeivel jönnek, ha ők a saját példájukon magasról leszarják. A lényeg, hogy amellett lehet indulatoskodni. Mert ez is egy vallás. Másokon leverni, ha szarul érezzük magunkat a bőrünkben alapvető emberi ösztön. És ha nem vizsgáljuk felül, minden ösztön torz lesz. (Meg a hordozója is.)

Innen a homofób. Aki maga is csinált volna dolgokat máshogy. Nem, nem feltétlenül a szexuális orientációját illetően. Lehet, hogy csak egy másik nőt akart volna, vagy asztalos helyett zenész szeretett volna lenni. (Ami nem jelenti, hogy abban jó lett volna, de a mi-lett-volna-ha a legdurvább mentális bug, ugyebár.)

Helyette elvette egy őrmester-jellemű tenyészasszony, aki magán hordozza az asszony-lét összes sztereotipikus tünetét, és azóta családapát játszik. Ha bármit is máshogy szeretne, már késő újratárgyalni a feltételeket. A házasság és a gyerek non-negotiable item, a hölgy pedig rugalmatlan a feltételeket illetően.

Szóval a kötelesség és a család szentségének hangoztatása gyakran azután jött, hogy összejött egy család. És ha már neki is kellett, te is legyén katona.... Sokan a szüleik sugallatára vették a nyakukban a Nagy Bevásárlólistát, és túl későn jöttek rá, hogy nekik ez nem való. Mire tisztába kerültek volna magukkal, már csapdában voltak, ahonnan csak a kö-te-les-ség megsértése árán farolhatnak ki. Az pedig arcvesztés. A legsúlyosabb fajtája. Arra építették a saját értéküket. A szüleik aszerint mondják, hogy jó vagy rossz gyerekek, hogy a kö-te-les-ségeiket teljesítik-e. Ha nem szállítod a Listát, akár meg is halhatsz. (Inkább lássalak holtan...) Valahogy a személyed nem annyira szeretetreméltó többé, ha nem szállítod, amit kérnek.

A kötelességek ráadásul univerzálisak. Lagzi, gyerek, szívás. Jól látható, remekül számonkérhető. Ha a peer pressure nem támogat, elég nehéz ellenállni. Így jár az, akinek az a fontos, hogy minek gondolják mások. Örökre ki lesz téve mások jóváhagyásának.

És a legdurvább: Ha jól csinálom, nincs is jóváhagyás. Nincs buksisimi. Az csak az elvárt minimum. Akkor is, ha semmi erőd nem marad már azon túl.

Innen nézve frusztráló, hogy valaki annyira tisztában legyen magával, hogy akár még a szexuális orientációját is magának tapasztalja ki. Ha valaki könnyedén - vagy komoly vívódás árán - eljut oda, hogy köszöni szépen, de az ellenkező nemű partnert nem kéri a menüből.

Akkor talán én is lehettem volna zenész?

Ennyi indulattal meg lehetne hajtani egy űrrakétát, kérem szépen. A 40 fokos hőségben fizetőpincér-jelmezben őrjöngve menetelni meg kart lengetni az semmi.

És még szenvedünk is közben. Az csak helyes lehet.

7 komment

süti beállítások módosítása