Lobsterizmus 101

Friss kommentek

  • Reactor: @desw: Mi az uralkodás első szabálya? MINDENÉRT te vagy a felelős. Erről pedig ennyit. @eff: A nagyvárosban talán jobb? Ott még föld sincs, amit ve... (2022.04.28. 06:36) Emigrálj barátokkal!
  • Reactor: @troll ellenpólus: Valóban igen sokat elért. 8 helyet estünk vissza a GDP-listán, hála neki. Az áldásos gazdaságpolitikája következtében nemhogy a b... (2022.04.28. 00:47) Kis magyar önismeret
  • Reactor: @Quadrille Lobster: Tényleg? Pedig anno Rómában remekül működött. Nem véletlen, hogy az ő birodalmuk mái napig rekorder fennmaradás tekintetében. A ... (2022.04.28. 00:43) Miért zuhan le a gyorsnaszád?
  • Reactor: A társadalom döntő többsége nagy ívben szarik a politikára. Bal, szélsőbal, jobb, szélsőjobb, centrális, horizontális, vertikális, majális...szarják... (2022.04.28. 00:25) A Lobsterizmus saját politikai térképe
  • nevetőharmadik: @Reactor: tökéletesen igazad van. Az elmúlt 9 (!) év során radikálisan revideáltam a demokráciáról vallott nézeteimet, és meggyőződéssel állítom, ... (2022.04.27. 14:55) Politikai tőke és kapzsiság
  • Reactor: Adblocker telepítés. És onnantól békénhagynak a reklámokkal. Aki meg azért nem barátkozik veled, mert szerinte nem vagy elég divatkövető, trendi, va... (2022.04.27. 05:55) Nem ügyfél vagy, hanem termék. Úgyhogy megéri téged szívatni

Az aszfaltfektetés előnyei

2011. 10. 03.

A ház előtti járdát csak ezen a nyáron 4 alkalommal vágták fel és fedték vissza.

Budapesten egy villamossín lefektetés után alig 3-4 évig hónapig bírja a gyűrődést (szerencsés esetben), utána le kell cserélni.

szell_kalman_ter.gifÉs így kell szürke és kaotikus villamosremízből szürke és kaotikus villamosremízt csinálni - kurva sok pénzért

Politikusaink előszeretettel nyitnak meg felújított útszakaszokat, ahol az új burkolaton kívül max a villanypóznák változtak meg. Ennek két oka van:

1. Fantáziátlanság

A helyi politikusainknak (családtagjaiknak) asztaltfektető cége van, nem más. Ahhoz nem kell sok ész és mindig van egy útszakasz, amit lehet túrkálni. EU-s pályázaton jól elmegy infrastruktúrának meg innovációnak és még zöld is, ha úgy csillan rajta a nap.

Azon kívül az aszfaltnak komoly erénye, hogy nem feltűnő. Milliárdokat lehet rá költeni úgy, hogy senkinek nem szúr szemet, hogy:

Ennyi pénzt? Erre?!?

2. A bürokratikus szélmalomharc

Próbálj meg ebben az országban építési engedélyt vásárolni valamire, ami kilóg a földből! Hunhon eddig legversenyképesebb hungarikumai, a romkocsmák is éppen ebből a bürokratikus nyomorból születtek. Évekbe telik ugyanis, míg valaki kiállít egy szaros engedélyt, és ha akkor megváltozik a közgyűlés, az újat is meg kell ... győzni. Nem az a lényeg, hogy jó legyen, hanem hogy mindenki kapjon egy koncot, különben keresztbe fekhet a tervek előtt.

3. A nagybecsű közvélemény

Építs valamit! Bármit.

Aztán kérdezd meg az utca emberét, kinek szájából gyermeki őszinteség csurdogál, amely maga az igazság, a manna, melyet a túl sokat gondolkodók már nem látnak tisztán. Tőle mindjárt megtudod, hogy minden, ami nem klasszicista-utánzat, az ronda, de az ő személyes kedvence a szecesszió. A kis különleges...

Ha rajtuk múlna, soha semmi nem épülne, amilyet még nem láttak. Pláne, ha magas. Na azt aztán tényleg ne. A szép az, amiről mindenki más is azt mondja és utca emberénél aztán senki nem merült mélyebbre a mindenki más ízlésében. Az a szép, amit már az iskolás tankönyvben is láttunk és ott is az volt a képaláírás, hogy "Ez itt szép."

Speaking of first movers....

Ha van is építési vállalkozó, aki ...meggyőz egy közgyűlést az új építményről, kivásárolja az összes lakót, elfogadtat egy tervet, vállalja az építés és az értékesítés költségeit, egy esetleges recesszió kockázatát, és hogy az egész a nyakán marad - annak a végén még mindig szembe kell néznie azzal, hogy a nép szíve mindig az ismerőshöz húz és hát az új épület nem a régi.

És még feltűnő is, nem úgy mint az aszfalt. Ha aszfaltot fektetett volna, akkor bezzeg sokkal hamarabb a pénzéhez jutott volna, sokkal kevesebb munkával és még a birkák se támadnák, mert nem látszana a húszmilliárdos közbeszerzés eredménye.

Amíg az attitűdünkön nem változtatunk és büntetünk mindenkit, aki elsőnek lép, addig azt is érdemeljük, hogy suttyó aszfaltfektetők hordják szét a közpénzeket és soha ne épüljön semmi új.

Ja, és minden építési vállalkozó gengszerkedésre adja a fejét, ha nem akar legatyásodni, míg az engedélyekre és a profitra vár. Mi hoztuk létre őket. És mi üldöztük el mindet, amelyik nem így szerette volna.

6 komment

süti beállítások módosítása