Lobsterizmus 101

Friss kommentek

  • Reactor: @desw: Mi az uralkodás első szabálya? MINDENÉRT te vagy a felelős. Erről pedig ennyit. @eff: A nagyvárosban talán jobb? Ott még föld sincs, amit ve... (2022.04.28. 06:36) Emigrálj barátokkal!
  • Reactor: @troll ellenpólus: Valóban igen sokat elért. 8 helyet estünk vissza a GDP-listán, hála neki. Az áldásos gazdaságpolitikája következtében nemhogy a b... (2022.04.28. 00:47) Kis magyar önismeret
  • Reactor: @Quadrille Lobster: Tényleg? Pedig anno Rómában remekül működött. Nem véletlen, hogy az ő birodalmuk mái napig rekorder fennmaradás tekintetében. A ... (2022.04.28. 00:43) Miért zuhan le a gyorsnaszád?
  • Reactor: A társadalom döntő többsége nagy ívben szarik a politikára. Bal, szélsőbal, jobb, szélsőjobb, centrális, horizontális, vertikális, majális...szarják... (2022.04.28. 00:25) A Lobsterizmus saját politikai térképe
  • nevetőharmadik: @Reactor: tökéletesen igazad van. Az elmúlt 9 (!) év során radikálisan revideáltam a demokráciáról vallott nézeteimet, és meggyőződéssel állítom, ... (2022.04.27. 14:55) Politikai tőke és kapzsiság
  • Reactor: Adblocker telepítés. És onnantól békénhagynak a reklámokkal. Aki meg azért nem barátkozik veled, mert szerinte nem vagy elég divatkövető, trendi, va... (2022.04.27. 05:55) Nem ügyfél vagy, hanem termék. Úgyhogy megéri téged szívatni

Elévülős törvényeket!

2011. 04. 18.

Van ugye egy nagy csomó törvény, ami már felesleges.

Van egy görög jogszabály, ami azt írja elő, hogy a cégek éves jenetéseiket legalább két országos és egy helyi lapban tegyék közzé. Ez utoljára még az internet előt volt értelmes gondolat. Manapság csak az maradt, hogy vállalkozónk vakarja a falat, mert ahelyett, hogy az üzletével törődne, újságokba kell üzeneteket írogatni - ráadásul a helyi lap, monopólium lévén, kétszer annyit kér, mint az országos.

Számtalan olyan magyar jogszabály is van, amelyet gyakorlatilag csak egy cégre hoztak létre, de az összes többinek ki kell tölteni a nyomtatványt, még ha kivételt is képez a szabály alól. Addig sem a cég profiljával törődnek.

Aztán vannak azok a jogszabályok, amik ugyan az első években valóban a kívánt célt érték el, de a jogszabály hatásai időben is dinamikusan változók, így mára már kontraproduktívvá váltak.

Ott vannak a kiskapuk, amiket első évben még csak a képviselő urak cégei használnak ki, utána meg már mindenki.

Vagy éppen olyan dolgok, amik egy bizonyos történelmi helyzetben értelmezhetők és tartalmuknál fogva elévülnek.

Mi lenne, ha a jogszabályok alapértelmezettként szépen elévülnének egy idő után?

Sunset Clause

Mi van, ha a jogszabály már csak egy nyűg, de épp az öthatodossá tett törvénycsomagban van és nincs elég nagy kormánytöbbség?

Mi van, ha senkinek nincs ideje és kedve elővenni a dolgot?

Mi van, ha nem kerül a végtelenül tájékozott képviselő urak egyébként igen tág horizontjára a kérdés? Mondjuk mert nem akadályozza őket a kitalicskázásban és a pecsenyesütögetésben. Csak a valódi vállalkozók szívnak vele, mint a görög szabályozással.

Miért ne lehetne egy csendes elévülése a dolognak? Politikai vita nélkül lehetne hagyni idióta szabályokat kimúlni, csupán azzal, hogy a feneküket vakargatják gombnyomogatás helyett. Ahhoz meg nagyon értenek.

Persze ez sem garancia arra, hogy nem tartanak életben egy hülyeséget. Az amerikai Patriout Act, ami nagyjából arról szól, hogy a kormánynak minden szabad a biztonságod érdekében, például már háromszor meg lett hosszabbítva. Vagy éppen a hírhedt Bush-féle adócsökkentések.

Szóval ne aggódjanak a képviselő urak, attól még lehet a zavarosban halászni. Tessék inkább úgy gondolni rá, hogy a mások hülyesége is elévül egy idő után.

3 komment

süti beállítások módosítása