Lobsterizmus 101

Friss kommentek

  • Reactor: @desw: Mi az uralkodás első szabálya? MINDENÉRT te vagy a felelős. Erről pedig ennyit. @eff: A nagyvárosban talán jobb? Ott még föld sincs, amit ve... (2022.04.28. 06:36) Emigrálj barátokkal!
  • Reactor: @troll ellenpólus: Valóban igen sokat elért. 8 helyet estünk vissza a GDP-listán, hála neki. Az áldásos gazdaságpolitikája következtében nemhogy a b... (2022.04.28. 00:47) Kis magyar önismeret
  • Reactor: @Quadrille Lobster: Tényleg? Pedig anno Rómában remekül működött. Nem véletlen, hogy az ő birodalmuk mái napig rekorder fennmaradás tekintetében. A ... (2022.04.28. 00:43) Miért zuhan le a gyorsnaszád?
  • Reactor: A társadalom döntő többsége nagy ívben szarik a politikára. Bal, szélsőbal, jobb, szélsőjobb, centrális, horizontális, vertikális, majális...szarják... (2022.04.28. 00:25) A Lobsterizmus saját politikai térképe
  • nevetőharmadik: @Reactor: tökéletesen igazad van. Az elmúlt 9 (!) év során radikálisan revideáltam a demokráciáról vallott nézeteimet, és meggyőződéssel állítom, ... (2022.04.27. 14:55) Politikai tőke és kapzsiság
  • Reactor: Adblocker telepítés. És onnantól békénhagynak a reklámokkal. Aki meg azért nem barátkozik veled, mert szerinte nem vagy elég divatkövető, trendi, va... (2022.04.27. 05:55) Nem ügyfél vagy, hanem termék. Úgyhogy megéri téged szívatni

Equality Act for Hunhon

2011. 04. 16.

A Liberatórium itten tárgyalja, mekkora öngól az Egyenlő munkáért egyenlő bért elv jófajta kommunista szlogenje a sötétzöld és mélybalos, ám angyalian jószándékú és jámbor LMP-s szándéka.

Nekem az is eszembe jutott, kik akartak ilyesmit mostanában a gyakorlataban meghonosítani és mennyiért. Nem muszáj belelépnünk ugyanabba, tanulhatnánk néha mások hibáiból is. (Ha már a saját kommunista tapasztalatainkat olyan nehéz helyesen értelmezni.)

Szóval van egy brit quango (gúnynév, kvázi NGO-t jelent), aminek az a feladata, hogy a beszédes nevű Equality Act (2010. október) nevű törvény betartását foganatosítsa.

A quango egy olyan állat, amely sok pénzt kap az államtól egy nemes célra, aminek az elköltése a magánügye. Az Equality Act esetében ez a nemes cél a diszkrimináció és az esélyegyenlőtlenség megszüntetése. Piros pont, amiért nem pont a de facto vagyonegyenlőtlenség megszüntetésével akarják kezdeni, de attól még nem megy nekik.

A nevezett EHRC nevű quango működése egészen zseniális, a ráfordított évi 70 millió font (21 milliárd HUF) minden pennyjét megéri, mert ha más nem, hát a 400 alkalmazott mindenképp örül neki. Az EHRC például mindig zsémbel az egyetemekkel és a munkahelyekkel, ha nemi vagy etnikai diszparitást tapasztal, mint például bizonyos társadalmi csoportnak a lakosság körében tapasztalahtó, vélt statisztikai arányaihoz képest eltérő arányú alkalmazása egy bizonyos munkahelyen.

A gyakorlatban olyankor szembesülsz vele, amikor jelentkezel egy állásra. Fotót, vagy fényképes önéletrajzot sem csatolhatsz, nehogy arról valami kiderüljön rólad, viszont ott vár a honlapon egy kérdőív. Utolsó oldalán mindenféle kérdéssel, amik a nemedet, vallásodat, etnikai hátteredet, bugyi- és péniszméretedet illetve egészségi állapotodat firtatják, azzal a nemes szándékkal, hogy még véletlenül se vehessék őket figyelembe a kiválasztásnál.

Nem vicc.

A kérdések célja, hogy a válaszokat elküldjék a kedvenc quangónknak, ahol a 400 alkalmazott lebasz téged, ha már a jelentkezők között is kevés volt a muzulmán vagy a nő.

A kitöltés önkéntes, de ha kihagyod, a gép sípol, hogy kötelezően kitöltendő mezőt hagytál üresen. Vagy ott vannak a 10 oldalas pdf-ek, amiknek az utolsó oldala kivétel nélkül egy hasonszőrű kérdőív és természetesen a pdf 10. oldalát külön kezelik az első 9-től. Peeersze.

Ja, és ha a pdf nincs rendesen kitöltve, mondjuk éltél önkéntességeddel, felhív a HR-es, hogy kihagytad és addig senki nem mozdul sehová, amíg ezeket a titkokat nem írod meg nekik, nehogy véletlenül megtudják. (Persze, ekkor már baszhatod, mert renegát voltál és az eleve rossz pont, még csak törvény sincs, ami a renegát-ellenes diszkriminációt tiltaná.)

Olyan ez, mintha a személyes adatok védelme érdekében a kormány begyűjtené az összes személyes adatunkat egy helyre. Mondjuk pedofilokra hivatkoznának, vagy terroristákra. Onnan aztán az összes, az adatokkal dolgozó, alulfizetett állami alkalmazotton és a jó sok, és megbízhatóan valós adatra ácsingózó, jól fizető píárcégen és gengszertbandán kívül végülis senki nem tudja kilopni, talán csak a politikus, aki szereti tudni, ki az ő szavazója. Mondjuk majd közbeszereznek egy informatikai céget, hogy védje meg.

Amúgy a quango 12 éve működik és Blair-féle találmány és véletlenül egybeesett a felfelé irányuló társadalmi mobilitás erős zuhanásával Angliában. Saját tippem, hogy ez is csak egy szabály, amit kihasználnak és megjátszhatnak azok az élelmes tagjai valamely kisebbségnek, akik különben amúgy is bejutottak volna, csak a másféle normákhoz igazodva. Így viszont ha valaki ferde szemmel néz egy balkezesre, az perelheti diszkriminációért és ha kiakadsz, mert az új alkalmazottad elvonul két évre szülni, akkor készülhetsz a jogi armageddonra. Próbáljon ezek után valaki balkezes nőként munkát találni.

Mondjuk az egyenlő munkáért egynlő bért elvnél érdemes megkülönböztetni a munkához jutás és a már ugyanazon munkakörben dolgozók helyzetét. És aztán gyorsan el is felejthetjük mindkettőt. Mégpedig ezért:

  • Az alacsonyabb bér valóban segíti a munkába állást, ahogy Friedman is érvel. És ott új skilleket sajátíthatsz el.

 

  • De ha már ugyanabban a munkakörben vagy, rohadt nehéz bizonyítani, hogy ugyanolyan a munkád minősége - és mégis kevesebbet kapsz. Hiszen a béred titok.

Hadd utaljak vonatkozó, saját fejlesztésű világkonspirációs elméletemre, melyre igen büszke vagyok.

Most úgyis a generációs közgazdászoké a jövő.

 

7 komment

süti beállítások módosítása